Je obrovská škoda, že v Davosu nebude nikdo z českých politiků, říká Radek Špicar

17. leden 2017

V Davosu začíná tradiční Světové ekonomické fórum. Rostoucí nespokojenost veřejnosti s elitami a globalizací i nástup Donalda Trumpa do čela Spojených států budou patřit mezi hlavní témata diskuzí. Čtyřdenního setkání plného konferencí a jednání se zúčastní 3 tisíce světových osobností. Z Česka žádná.

Michaelu Rozsypalovi odpovídal Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

Michael Rozsypal: Jedním z hlavních témat bude globalizace. Myslíte si, že nastal čas na to zhodnotit, jestli je globalizace pozitivním nebo negativním jevem?

Nejen že nastal čas, ale je potřeba to udělat, koneckonců už se to děje. Dokážu si těžko představit lepší téma, které mohli organizátoři davoského fóra vybrat, než je tohle, to znamená měnící se vztah občanů ke svým elitám, v některých částech světa měnící se vztah ke globalizaci, o které už očividně mnoho lidí není přesvědčeno, že jim prospívá. Další témata se budou týkat 4. průmyslové revoluce, která také mění poměry v globální ekonomice, takže skvěle vybrané téma, výborné obsazení a bude určitě velmi zajímavé sledovat výstupy z těch diskuzí.

MR: Jak se díváte na to, že do Davosu nepřijede nikdo z českých vysokých politiků?


Je to setkání, ze kterého zjistíte, jak se ti klíčoví hráči na věci dívají, co od nich lze očekávat, ale těžko lze čekat, že tam něco konkrétního vyřešíte. Jmenovali jste, s čím tam jede čínský prezident a američtí zástupci. Pokud tam jede s tím, že bude bojovat za liberální globální obchod, a američtí představitelé tam budou obhajovat protekcionářská opatření, tak je to velmi zvláštní a dobře to reflektuje dobu, ve které žijeme a která rozhodně takhle ještě před pár lety nevypadala. RADEK ŠPICAR

Je to obrovská škoda. Předpokládám, že se tak jako v minulosti zúčastní někteří zástupci soukromého sektoru, tak díky bohu za to, že tam budeme alespoň takto přítomni. Samotného by mě zajímalo, co je za tou neúčastí českých politiků. Dokážu si představit dva důvody – buď nebyli pozváni, nebo pozváni byli a nepřipadalo jim to důležité. Upřímně řečeno nevím, co je horší – obě varianty jsou hodně špatné, protože tohle je setkání, kde můžete ušetřit spoustu času tím, že se na jednom místě setkáte s mnoha lidmi, o kterých můžete zjistit velmi cenné informace, nebo za nimi minimálně potom nemusíte lítat, máte je všechny na jednom místě a když toho čeští politici nevyužívají, nota bene v situaci, kdy se jedná o takovém tématu, jako je globalizace, které je pro naši otevřenou ekonomiku velmi důležité, tak je to na pováženou. Je to obrovská škoda.

MR: Může se v Davosu něco konkrétního vyřešit? Není to jen velká konference, kde se elity potkají, obrazně řečeno se poplácají po ramenou a za 4 dny se zase rozletí do všech koutů světa?

Já bych to úplně nepodceňoval. Velká politika, stejně jako velký byznys a mnoho jiných věcí, závisí na osobních vztazích, zda někoho máte nebo nemáte rád, zda se s ním setkáváte nebo nesetkáváte, zda máte možnost si s ním promluvit, ať už formálně na nějaké diskuzi nebo neformálně, při nějaké večeři nebo soukromém setkání. Takhle se dělá byznys, takhle se dělá politika – bylo tomu tak vždy, je tomu tak nyní a bude tomu tak i do budoucna. Ti, kteří mají k těmto jednáním přístup, jsou zváni, toho mohou využít. To, že tam nejsme, považuji za velmi nešťastné. Slováci to nepodceňují, organizují skvělé konference, jako je GLOBSEC, jsou na mapě takovýchto setkání, jsou v této oblasti aktivní a my nejsme.


Světové ekonomické fórum navštívil vůbec poprvé čínský prezident. Ten nabádal k odmítání protekcionismu. Více ZDE >>

MR: Když se podíváme do minulosti Světového ekonomického fóra v Davosu, podařilo se tam někdy v minulosti vyřešit něco konkrétního, nebo je benefit spíše v tom neformálním setkávání a kuloárních dohodách?

Obojí je důležité, takovéto setkání nastavuje agendu, to znamená, že tam může přijet čínský prezident s něčím opravdu důležitým, může říci, jak se chce v určitých oblastech chovat. Může tam přijet jiný státník, který tohle řekne. Je to setkání, ze kterého zjistíte, jak se ti klíčoví hráči na věci dívají, co od nich lze očekávat, ale těžko lze čekat, že tam něco konkrétního vyřešíte. Jmenovali jste, s čím tam jede čínský prezident a američtí zástupci. Pokud tam jede s tím, že bude bojovat za liberální globální obchod, a američtí představitelé tam budou obhajovat protekcionářská opatření, tak je to velmi zvláštní a dobře to reflektuje dobu, ve které žijeme a která rozhodně takhle ještě před pár lety nevypadala.

Poslechněte si celý speciál věnovaný začínajícímu ekonomickému fóru v Davosu, kde mluví také ekonom a člen výboru strany Realisté Pavel Kohout a profesor Lubor Lacina z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity ZDE >>

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio