Je to jednoduché: Ta věta zkrátka neexistuje, komentuje historik domnělý Peroutkův článek

2. březen 2016

Prezidentská kancelář se musí omluvit za výroky Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Dnes o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Omluvu požadovala Peroutkova vnučka Terezie Kaslová.

Prezident řekl, že Peroutka napsal článek s názvem Hitler je džentlmen. Kaslová to odmítla a žádala po Hradě omluvu. Zeman později dodal, že jím zmíněný článek nelze dohledat, protože padl za oběť prvorepublikové cenzuře.

Absurdní kauzu zhodnotil v Dnešním Plusu literární historik a specialista na dějiny cenzury Petr Píša z Ústavu pro českou literaturu.

„Cenzura během první republiky byla velice transparentní. Zanechávala po sobě stopy a nesnažila se je skrývat, uvedl historik.

Podle něj bylo běžnou praxí, že jednotlivá periodika, v případě, že byla zakázána, vyšla v novém a cenzurovaném vydání, ve kterém místo konfiskovaných pasáží byla v textu bíla místa.

„Šlo o jasnou stopu cenzury a zároveň informace o tom, že a kde k cenzurnímu zásahu došlo.“

Informace o cenzurních zásazích je možné také dohledat v archivech. „Všechny textové konfiskace musel následně potvrdit soud,“ vysvětlil Píša.

Ten potvrdil, že Přítomnost nebyla prominentním objektem cenzury. „Šlo o prohradní periodikum, které s cenzurou vycházelo velmi dobře, a zásahů bylo velmi málo.“

Píša: Každý se může přesvědčit online nebo v archivu

Prominentními objekty cenzury byl levé nebo pravé extrémy, tedy komunismus nebo německý nacionalismus, později nacismus, dodal expert.

V roce 1938 byla cenzura ještě přísnější, a začala mnohem více stíhat veškeré projevy, které by mohly popudit sousedy, zvláště Německo, které by je později mohlo použít k nějaké provokaci.

Časopis Přítomnost

„Konkrétním příkladem cenzurního zásahu v Přítomnosti byl Peroutkův článek, v němž novinář varuje, že až bude německá armáda plně připravena, bude nepřátelská vůči Československu, a že zatím ještě připravena není.“

Co soudí historik o existenci Peroutkova článku zmiňovaného prezidentem? „Myslím, že to je jednoduché: ta věta zkrátka neexistuje.“

„Neexistuje v žádném z vydání Přítomnosti, které cenzuře nepropadlo, jak se může každý přesvědčit v online archivu časopisu. Neexistuje ani v žádném z těch 11 čísel, která byla konfiskována prvorepublikovou cenzurou, což lze opět dohledat pomocí archivního studia,“ konstatoval Petr Píša.

autoři: vlk , oci
Spustit audio