Je to přísaha věrnosti navrhovatelů prezidentu republiky, říká Jindřich Šídlo

16. listopad 2016

Včerejší návrh více než šesti desítek poslanců vrátit do trestního zákoníku čin veřejného hanobení prezidenta republiky vyvolal bouřlivou odezvu na politické scéně. Proti zákonu, který podali někteří zákonodárci za ČSSD, hnutí ANO, KSČM a Úsvitu, odsoudili kromě opozice třeba i sociálně demokratický šéf vlády Bohuslav Sobotka nebo vicepremiér z hnutí ANO Andrej Babiš.

Komentátor a šéfreportér zpravodajského portálu Seznam.cz Jindřich Šídlo si ale nemyslí, že by takový zákon byl přijat. „Je to taková přísaha věrnosti těch 64 poslanců směrem k prezidentu republiky. Nedokážu si představit, že by ten zákon mohl projít celým parlamentem a uspět u Ústavního soudu. Návrh vypovídá daleko víc o jeho předkladatelích a autorech než o reálné politice,“ myslí si Šídlo.

Podle Šídla mají k takovému návrhu logicky blízko komunisté, u sociálních demokratů souvisí podpora některých z nich se vztahem k prezidentu Zemanovi, u hnutí ANO je to kombinace jak vztahu k Miloši Zemanovi, tak myšlení, že některé věci je v jistém hnutí zakázáno nahlas kritizovat.

Nesmyslný návrh

Jindřich Šídlo si myslí, že je návrh nesmyslný, protože nemáme žádný precedens, který by říkal, že od slovní kritiky prezidenta je blízko například k jeho fyzické likvidaci. „Symbolické je, že se objevil před 17. listopadem. Ti, kteří se pod něj podepsali, o tom buď vůbec nepřemýšleli, což bych se nedivil, nebo o tom přemýšleli velmi dobře.“

Jedna z podporovatelek, Marie Benešová z ČSSD, argumentuje tím, že politická debata v zemi natolik zhrubla a výpady proti prezidentu republiky jsou tak ostré, že je třeba hlavu státu chránit. „Ano, politická debata nepochybně zhrubla, objevuje se v ní spousta vulgarit a lží, ale bohužel v obojím vyniká také prezident Zeman, i když ne sám,“ komentuje Jindřich Šídlo.

Poslechněte si celý příspěvek o návrhu vrátit do trestního zákoníku čin veřejného hanobení prezidenta republiky i komentář Jindřicha Šídla >>

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio