Je to varovný signál vůči Výboru proti mučení, komentuje útok na novináře Ondřej Soukup

11. březen 2016

Americká Komise na ochranu novinářů den po útoku na skupinu novinářů a aktivistů na severu Kavkazu obvinila ruské úřady z nečinnosti.

Ruská strana se zatím podle Komise nevyjádřila ke středečnímu útoku na 2 aktivisty a 6 novinářů, včetně zahraničních reportérů, které neznámí útočníci zbili na hranicích Čečenska a ruského Ingušska.

Skupina cestovala na pozvání lidskoprávní organizace Výbor proti mučení a měla se seznámit s lidmi, kteří byli mučeni a jejichž příbuzní byli uneseni. Výpravy se původně měl zúčastnit i redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Soukup nabídku odmítl, protože to podle jeho slov byl nejjednodušší způsob, jak se dostat na černou listinu. „Pro ruské tajné služby bych okamžitě byl persona non grata,“ říká Soukup ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Čtěte také

Podle Soukupa nelze říci, že by všichni novináři, kteří se stali obětí útoku, byli kritiky ruské a čečenské vlády. „Byli tam i novináři ze Švédska a Norska, o kterých rozhodně nikdo netvrdí, že to jsou nějací kritici. Prostě usoudili, že to zkusí, a nedopadlo to dobře,“ pokračuje Soukup.

Výbor proti mučení byl podle Soukupa terčem útoků už dříve, loni byla například vypálena jeho kancelář v Grozném. „Především je to hlavně signál vůči té organizaci,“ komentuje možné motivy útoku Soukup. „Kdokoli sem, lidově řečeno, strčí nos, tak špatně dopadne.“

Výbor proti mučení je zřízen OSN a jeho členové jsou jedni z mála členů lidskoprávních organizací, kteří v Rusku stále ještě pracují a pracují veřejně, přibližuje činnost Výboru Soukup.

A jaký je rozdíl mezi situací novinářů a lidskoprávních aktivistů v Rusku a v Čečensku? Jaká témata jsou v Rusku tabu? Poslechněte si celý záznam rozhovoru s redaktorem Hospodářských novin Ondřejem Soukupem.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio