Jeden z nejlepších obchodů historie. Před 150 lety koupily Spojené státy od Ruska Aljašku

18. říjen 2017

Osmnáctého října 1867 byla oficiálně Spojeným státům předána ruskou stranou Aljaška. Za svůj největší stát s rozsáhlým nerostným bohatstvím USA zaplatily 7,2 milionu dolarů, což je dnešních zhruba 120 milionů dolarů.

Například letos na jaře byl na Aljašce oznámen nález největšího naleziště ropy ve Spojených státech za posledních třicet let, s odhadovanou kapacitou 120 tisíc barelů denně. Aljaška byla od roku 1912 nejprve teritoriem, od ledna 1959 je devětačtyřicátým státem USA.

„Aljaška mohla být vyhlášena oficiálně státem, až když splnila řadu podmínek, které se historicky vyvíjely. Například musela mít nějaké trvalé osídlení," vysvětluje Michael Romancov, politický geograf z katedry politologie Fakulty sociálních věd UK.


Geograf srovnává koupi Aljašky s akvizicí Louisiany, kterou Spojené státy odkoupily v roce 1803 za 15 milionů dolarů.

Hlavní důvody pro prodej Aljašky byly dva: ležela velmi daleko od Ruska, které mělo problémy s ní komunikovat, a také strach, že by o ni Rusové mohli přijít.

Vztah USA k Aljašce se vyvíjel od intenzivní kritiky až po objevení ekonomického potenciálu a vojensko-strategického významu. „Koupě byla ze začátku velice intenzivně kritizovaná. Seward, který byl zodpovědný za koupi, byl označován za šílence. Bylo řečeno, že Aljaška je tzv. Sewardova lednice, že je nesmysl kupovat další území,“ popisuje Romancov.

Severní oblast planety je podle něho také důležitá z hlediska případné konfrontace mezi Ruskem a Spojenými státy – pro pozorování, co protivník dělá, případně pro včasné varování, kdyby byly vypuštěny balistické rakety.

Logo

Na Aljašce jsou umístěny systémy protiraketové obrany země, v létě se tu například testoval protiraketový systém THAAD. Aljaška může být také podle Romancova využita jako platforma pro vedení strategických operací ofenzivního charakteru a i například KLDR může být z Aljašky zasažena.

autoři: bur , jpr
Spustit audio