Jednání o TTIP běží, ale politická situace tomu není nakloněna, říká europoslankyně Charanzová

29. srpen 2016

Má volný obchod mezi Evropskou unií a Spojenými státy ještě naději? Podle německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela vyjednávání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství zvaném TTIP prý v podstatě zkrachovala. Uvedl to pro televizi ZDF.

„Já nevím, z čeho pan ministr vychází. Je pravda, že vyjednavači na obou stranách měli velmi optimistický harmonogram, kdy chtěli, aby došlo k uzavření jednání, ale to se úplně nenaplňuje. Nedošlo k průlomu v zásadních politických otázkách, ale nemyslím si, že je to tak velké překvapení. Musíme si uvědomit, že jednáme v době, kdy je ve Spojených státech v plném proudu prezidentská kampaň,“ říká europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová.

Dodává, že si nemyslí, že se konce jednání dočkáme do konce tohoto roku, ale byla by daleka toho říci, že byl TTIP dán k ledu. Podle ní se jedná o bezprecedentní dohodu, největší a nejobsáhlejší mezi dvěma velkými ekonomickými celky, a tak se, slovy Dity Charanzové, nemohou dít zázraky během jednoho večera. Doplňuje, že jednání o některých jiných dohodách se táhnou i desítky let.

To, že se po třech letech nepodařilo dosáhnout zásadního průlomu ve všech oblastech, by nepovažovala za katastrofu. „Jednání běží, probíhají na expertní technické úrovni, je tu i politický záměr a podpora ze strany evropské komisařky Malströmové, ale v tuto chvíli jsme se dostali do politické situace, která není nakloněna k tomu, abychom udělali zásadní rozhodnutí v obchodních vztazích mezi EU a USA,“ říká Charanzová.

Jak se k jednání o TTIP staví kandidáti na post amerického prezidenta Donald Trump a Hillary Clintonová? A jsou podle Charanzové prohlášení Sigmara Gabriela diplomaticky prozíravá? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio