Jen řekni Sokolov a ozve se ti píseň... První Festival politické písně proběhl před 45 lety

16. březen 2018

Festival politické písně v Sokolově byl místem, kde se setkávaly hvězdy populární hudby i amatérské skupiny. Komunistická strana, která průběh festivalu bedlivě sledovala, očekávala od hudebníků hlavně politicky angažované texty. Cílem bylo poukázat na západní „nešvary“ a oslavit socialismus.

Na Sokolovskou akci se každoročně sjížděla zvučná jména českého showbyznysu, jako třeba Waldemar Matuška, Jiří Korn, Václav Neckář nebo kapela Olympic. Přijížděli sem ale i zahraniční hosté, a to dokonce ze Západu.

Jako příklad lze uvést třeba západoněmeckou skupinu Münchner Songgruppe. Ta vystupovala s písněmi kritizujícími kapitalismus a také bavorského politika Franze Josefa Strausse, který byl podle slov profesora Miroslava Vaňka z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd trnem v oku všem komunistům.


Cílem bylo ukázat, že se u nás umíme bavit a že ty světlé zítřky jsou pro nás skutečností.Miroslav Vaněk

Odmítnout účast na Festivalu politické písně bylo pro hudebníky samozřejmě poměrně složité. V sázce byla totiž jejich kariéra. Když naopak nabídku přijali, přineslo jim to řadu výhod. „Mohli vydat desku – z toho byly velké peníze – a mohli jezdit ven na zahraniční turné,“ vysvětluje Miroslav Vaněk.

Na Sokolovský festival dodnes odkazují filmaři. Nejčerstvějším příkladem je seriál České Televize Svět pod hlavou, který této kulturní akci věnoval celou epizodu. Tvůrci seriálu dokonce nechali napsat nové politické písně po vzoru těch, které byly k slyšení v 70. a 80. letech.

autor: Filip Rambousek
Spustit audio