Jiří Hošek: Byl by omyl si myslet, že hlasováním vše skončí

23. červen 2016

Britové už od osmi hodin ráno proudí k volebním urnám, aby rozhodli o pokračování svého unijního členství. Je tedy čas uzavřít cyklus glos našeho londýnského zpravodaje. Jiří Hošek se dnes zamýšlí nad tím, o co v referendu vlastně jde.

Voliči ve Spojeném království dnes v referendu rozhodují o směřování této země na mnoho dalších let. Referendum o setrvání v Evropské unii se považuje za mnohem zásadnější, než parlamentní volby. Nervozita celé kampaně i posledních hodin tomu jasně napovídá.

„Zaujalo mě, že vaše posluchačské reakce z posledních dnů obsahovaly velmi často dotaz, který jde na dřeň celého historického hlasování. Proč vlastně David Cameron tak strašlivě riskantní referendum vypsal? To musel? No, rozhodně nemusel…“ píše Jiří Hošek.

„Dokonce 4 roky s různou mírou naléhavosti tvrdil, že všelidové hlasování nebude, a že pro něj není důvod. S blížícími se parlamentními volbami ale šéf Konzervativců změnil názor, a právě slib uspořádání plebiscitu mu loni výrazně pomohl premiérský post obhájit. Lákavá byla taky vidina zúčtovat s odbojnými euroskeptickými poslanci ve vlastní straně. Cameron a jeho poradci ale katastrofálně podcenili fakt, že se v Británii zametalo léta pod koberec téma přistěhovalectví. Obavy a frustrace ze špatně kontrolovatelné imigrace se vyhlášením referenda uvolnily, jako korek z natlakované lahve sektu. Když se tohle všechno pokusíme ponechat stranou, můžeme taky lichotivě říct, že se premiér zachoval jako ryzí demokrat, a nechal lidi vyjádřit se k věci, k níž se Britové naposledy vyslovili před více než 40 lety. To ještě evropské společenství vypadalo docela jinak.

Byl by velký omyl si myslet, že případným vítězstvím zastánců unijního členství všechno skončí. Naopak… Už teď je reformní balíček, který David Cameron v potu tváře vyjednal s unijními lídry, vlastně zcela nedostatečný, hlavně co se týče regulace přistěhovalectví ze zemí EU. Dnešek je tedy pro Británii a pro zbytek osmadvacítky vlastně teprve začátkem dalšího lítého boje, ve kterém může jít i o dlouho nedotknutelná pravidla volného pohybu osob,“ posílá svou poslední glosu k referendu Jiří Hošek.

Všechny postřehy našeho britského zpravodaje najdete na speciálním webu Českého rozhlasu Plus.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio