Josef Středula: Čtvrt století stojí česká ekonomika na levné práci, je čas tento model ukončit

31. prosinec 2015

Zvýšení minimální mzdy, která bude od nového roku činit 9900 korun, je výsledkem rozhodnutí vlády. Zaměstnavatelé a odbory se sami nedohodli, proto přišlo rozhodnutí vládního kabinetu. Minimální mzda by měla ale růst i nadále. V programovém prohlášení vlády je, že by se měla blížit dvěma pětinám průměrné mzdy.

„Sedm let se minimální mzda nezvyšovala, i přes požadavky odborů,“ uvedl v Dnešním Plusu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Obavy předchozích vlád, že zvýšení minimální mzdy zvýší nezaměstnanost, se nepotvrdily, dodal. „Dochází k neustálému snižování nezaměstnanosti. Lidé věří své budoucnosti, a utrácejí, výsledek je ten, že ekonomika roste závratným tempem.“

Někteří podnikatelé ale namítají, že se jejich firmy ještě nezotavily z krize a minimální mzdu si nemohou dovolit, konstatoval odborář.

„Situace je zvláštní. Když se díváme na hodnocení firem a jejich samotné hodnocení, tak ve většině případů firmy říkají, jak se jim daří a obchody jedou. Ve chvíli, kdy se začne vyjednávat o mzdách, tak máme pocit, že se několikanásobně zvýší počet firem, které jsou těsně před krachem.“

Podle odborů je to často „velká hra o to, aby firmy nemusely zvyšovat náklady na cenu práce.“

„Český ekonomický model jsme založili na nízké ceně práce a myslíme, že po 25 letech je skutečně třeba to ukončit,“ popsal Středula cíle kampaně Konec levné práce.

I když minimální mzdu pobírá v ČR jen 2,3 % obyvatel, je přesto nezbytné ji zvýšit, soudí odborář.

„Je to nejnižší cena práce. Někteří zaměstnavatelé také vyplácejí zaměstnancům minimum blízké minimální mzdě a k tomu ještě černou mzdu. Ale za minimální mzdu člověk nemůže přežít měsíc,“ vysvětlil Středula.

Ten je přesvědčen, že je třeba dát jasně najevo, že ten, kdo pracuje, musí slušný příjem. „Příjem, který je schopen ho zabezpečit na měsíc, a to v žádném případě není hodnota 9900 korun hrubého.“

Tlak odborů na zvyšování mezd nepoleví, slíbil jejich předák. „Není pro to důvod.“

„Firmy v České republice jsou schopné generovat zisky, které odvádějí formou dividend ve výši 8 % HDP. Proto si myslíme, že čeští zaměstnanci mají jednoznačně nárok na vyšší mzdy,“ shrnul Josef Středula.

autoři: oci , bum
Spustit audio