K bohatým jsou lidé podezřívaví, Babiš má ale kouzlo tento odpor překonat, tvrdí sociolog

29. listopad 2017

Prezident Miloš Zeman 6. prosince jmenuje předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem a o týden později i jeho vládu. Úspěšný podnikatel a vlastník mediálního domu, který ovšem svůj majetek převedl do svěřenského fondu, tak dokončí svůj přerod v politika. Jeho vítězství v říjnových volbách ukázalo, jakou má podporu u voličů. Kde se ale tato podpora bere? „To není úplně jasné. Část lidí byla spokojena s jeho prací na ministerstvu financí, část souhlasí s programem hnutí ANO, někteří ho stále mohou volit i z protestu,“ říká ředitel Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký.

Slovní spojení bohatý podnikatel u nás dosud mělo spíš negativní význam a ani případ budoucího českého premiéra na tom podle Kosteleckého nic nezmění. „Babiš je v tomto výjimka, lidé jsou spíše podezřívaví k těm velmi bohatým. On má kouzlo tenhle odpor překonat a jeho voličům to nevadí,“ myslí si.

Při vyjednáváních o obsazení Poslanecké sněmovny i sestavování vlády Babiš prosazuje svou. Nemá zatím ani dojednanou podporu své menšinové vlády. „Rozhodně nepostupuje tradičně, je to i součást jeho image. Je otázka, jestli je to dobře. V demokracii by se měly dodržovat některé procedury. Uvidíme, jak proběhne hlasování o důvěře vládě.“

O podobě Babišovy vlády zatím mnoho nevíme, svou nominaci na ministerstvo obrany potvrdila jen Karla Šlechtová z hnutí ANO. Na ministerstvo zahraničí se spekuluje o Martinu Stropnickém (ANO) a resort dopravy by i nadále měl řídit Dan Ťok (nestraník za ANO).

„Je to neobvyklé. Ukazuje to, jak velkou moc Andrej Babiš má uvnitř hnutí ANO. Na druhou stranu je otázka několika dní, než se jména ministrů dozvíme. Větší problém ale je, že se zatím nerýsuje žádná většina, která by té vládě dala důvěru,“ uzavírá Kostelecký.

autor: rkr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.