K ISS letí poslední nová raketa Dragon, příště už zásoby ponesou použité stroje

14. srpen 2017

Po víkendu se vydá do vesmíru kosmická loď Dragon společnosti SpaceX. Jejím cílem bude Mezinárodní vesmírná stanice a půjde o dvanáctou misi v programu soukromých zásobovacích letů.

„Zásobovací let rakety Dragon byl naplánován na víkend, ale nakonec se odkládá až na pondělí. Tento posun zapříčinily blíže nespecifikované technické potíže se statickým zážehem, který se běžně provádí před každým startem," říká Dušan Majer, šéfredaktor webu kosmonautix.cz a dodává, že statický zážeh byl již úspěšně proveden ve čtvrtek, takže nic nenasvědčuje tomu, že by se měl odlet SpaceX znovu odkládat.

Pro společnost SpaceX je očekávaný start poslední, na který v této misi pošle zcela novou kosmickou loď Dragon. SpaceX totiž zkoumala rozdíl mezi startem nové a již jednou použité rakety a došla k závěru, že let použité lodi je zcela bezpečný. Proto bylo se svolením NASA naplánováno opětovné použití lodí, které již jeden let absolvovali.

„Ten start, který nás čeká v pondělí 14. srpna, bude poslední na který se použije nově vyrobený Dragon. Pro SpaceX to znamená obrovskou výhodu, protože se jí uvolní ruce a výrobní kapacity, které bude moci použít na výrobu druhé generace lodí Dragon,“ vysvětluje Dušan Majer. Celkem čeká zánovní rakety Dragon ještě minimálně 6 letů, na které budou vysílány jednou použité lodě tohoto typu, jichž má SpaceX momentálně k dispozici asi deset.

autor: rkr
Spustit audio