Kalašnikov před smrtí zvažoval svou vinu. V Moskvě mu vztyčili pomník jako symbolu Ruska

20. září 2017

V Moskvě odhalili památník tvůrci legendární útočné pušky AK-47 Michailu Kalašnikovovi. Při odhalování obří sochy konstruktéra ministr kultury Vladimir Medinskij prohlásil, že je skutečným kulturním brandem Ruska. Samopalu s charakteristickým zakřiveným zásobníkem se vyrobilo na sto milionů kusů. Kalašnikov, který zemřel před čtyřmi lety, sám ale opakoval, že zbraň zhotovil k obraně vlasti a ve jménu míru. „Kalašnikov je světový symbol a Rusko samozřejmě symboly moderní doby potřebuje,” říká vojenský analytik Martin Koller.

Kvůli spolehlivosti si zbraň získala věhlas po celém světě, stala se také symbolem partyzánských hnutí, některá z nich jí mají dokonce ve znaku. Používají ji teroristé i dětští vojáci.

Podle jednoho z řečníků na odhalení zůstane legendární zbraň v dějinách symbolem spolehlivosti a sám tvůrce, bezmezně oddaný své práci a vlasti, představuje nejlepší příklad pro mladou generaci Rusů.

Moskevská skvrna


Sám Kalašnikov ke konci svého života uvažoval o tom, co jeho zbraň způsobila. Dokonce se obrátil dopisem k patriarchovi Kirillovi, ve kterém uvažoval o tom, nakolik je on sám vinen.Jan Machonin

Rusista Jan Machonin poukazuje na fakt, že pomník neodhaloval ministr vnitra, ale ministr kultury. „Medinskij je totiž předsedou ruské vojensko-historické společnosti, která má za úkol popularizaci ruských dějin v patriotickém klíči. Proto se snaží neustále sbližovat téma kultury a vojenství,” vysvětluje.

Kulturnější část Moskvanů vidí podle rusisty celou věc odlišně, pomník označují za ohyzdný. „Vidí ho jako skvrnu v dnešních moskevských ulicích,” říká.

Autor Kalašnikovovy sochy Ščerbakov dává zbraň na úroveň dalších symbolů Ruska jako jsou spisovatelé, básníci a krásné ženy. „Tak to jde brát, ledaže bychom mluvili o nějaké kultuře zabíjení, protože ta zbraň zabila miliony lidí,” myslí si Machonin.

Zbraně jsou v Afghánistánu běžnou realitou, kalašnikov je povinnou výbavou každého domu, v zemi stále působí množství ozbrojených skupin

„To si uvědomoval sám Kalašnikov, který ke konci svého života uvažoval o tom, co jeho zbraň způsobila. Dokonce se obrátil dopisem k patriarchovi Kirillovi, ve kterém uvažoval o tom, nakolik je on sám vinen,” dodává.

Zbraně byly, jsou a budou

Vojenský analytik Martin Koller je toho názoru, že Kalašnikov konstrukcí zbraně nesmírně proslavil svoji zem, pomník si tedy zaslouží.

„Jsem pro to, že by se pomníky měly stavět i výrobcům zbraní. Měly by tedy mít důstojný charakter, neměl by tam konstruktér vypadat jako bandita. Vůbec bych se nezlobil, kdyby někdo postavil pomník třeba bratrům Holkům, kteří zkonstruovali kulomet BREN,” říká.

„Kalašnikov je světový symbol a Rusko samozřejmě symboly moderní doby potřebuje. Potřebuje ho de facto každý. Kdybychom stavěli například Josefa Ressela nebo mechanika Božka, tak by se u toho patrně chtěl předvést ministr kultury taky,” myslí si analytik.

„Zbraně byly, jsou a budou. Je to normální strojírenský výrobek, navíc s vysokou mírou přidané hodnoty. Pozice státu ve světě je vždy dána tím, jak široké spektrum výzbroje dokáže vyvíjet a vyrábět,” tvrdí Koller.

autor: rkr
Spustit audio