Karel Srp má morální i odborné právo být členem Rady ÚSTR, myslí si komentátor Žantovský

8. srpen 2017

Volební komise Senátu v úterý posoudí další návrh prezidenta Miloše Zemana na obsazení volného místa v Radě Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Na jaře Senát nezvolil na post po zesnulé Naděždě Kavalírové jím navrženou spisovatelku Lenku Procházkovou. Jako druhého kandidáta prezident Zeman navrhl Karla Srpa, někdejšího předsedu Jazzové sekce, předlistopadové platformy pro vydávání zakázané literatury a pořádání neoficiálních kulturních akcí.

Karel Srp ovšem nesplňuje zákonnou podmínku spolehlivosti, člen Rady totiž v době od 25. února 1948 do 15. února 1990 nesměl být členem KSČ. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Žantovského by to ale neměla být překážka.


Jak rozhodne senátní komise?
Karel Srp podle historiků donášel komunistické policii StB na své kolegy z branže. On sám to odmítá a v roce 2000 mu dal za pravdu i soud, podle něhož není možné ověřit autenticitu jeho podpisu na mikrofišovém záznamu.
Podle předsedy senátní volební komise Luďka Jeništy zvoleného za TOP 09 a STAN ale Karel Srp má pozitivní lustrační osvědčení a není jasné, zda ho rozhodnutí městského soudu ruší. Naopak za jasnou překážku volitelnosti považuje Srpovo členství v KSČ.
„Komisi pravděpodobně předložím návrh, že Karel Srp nesplnil podmínky volitelnosti. Pokud ale komise konstatuje opak, dojde příští týden na plénu k volbě,“ přibližuje.

„Členkou Rady dlouhá léta byla Petruška Šustrová, která byla členkou Hnutí revoluční mládeže, jež propagovalo radikálně levicové názory blízké maoismu. A ve Vědecké radě ÚSTR seděl historik Vilém Prečan, který byl od osmnácti let členem KSČ. A přesto by nikdo neřekl, že tam nemá co dělat, protože ho plně ospravedlnily jeho aktivity v zahraničí,“ podotýká.

Obět komunistů

Žantovský také připomíná materiál nedávno vydaný ÚSTR, který popisuje aktivity Jazzové sekce. Srp byl jako její dlouholetý předseda ze všech členů nejvíce šikanován a odsouzen k vůbec nejvyššímu trestu 16 měsíců nepodmíněně.

„Jazzová sekce znamenala strašně moc pro dvě generace mladých lidí, kterým otvírala obzory kulturně i politicky. Jestli někdo má morální a odborné právo být členem Rady, tak je to právě Srp,“ dodává Žantovský, který se kolem komunisty nakonec zakázané organizace sám pohyboval.

autor: rkr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.