Katalánské volby ovládli separatisté, k vyhlášení samostatnosti je ale ještě daleko

22. prosinec 2017

V předčasných regionálních volbách v Katalánsku získaly absolutní většinu mandátů parlamentu separatistické strany. Výsledek je ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že separatisté většinu ztratí. Katalánský expremiér Carles Puigdemont z Bruselu vyzval španělskou vládu, aby s ohledem na výsledky čtvrtečních voleb okamžitě zrušila přímou správu nad autonomní oblastí.

„Vyhráli jsme volby ve výjimečné situaci, s kandidáty ve vězení a s vládou v exilu,“ řekl Puigdemont, který je několik týdnů v Belgii se čtyřmi ministry své vlády. Tu Madrid koncem října sesadil kvůli snahám o nezávislost Katalánska.


Výsledky voleb
Ve 135členném parlamentu získaly separatistické strany celkem sedmdesát mandátů. 34 mandátů získala koalice Společně pro Katalánsko expremiéra Carlese Puigdemonta, o dva méně pak Republikánská levice Katalánska Oriola Junquerase. Většinu zajišťují čtyři poslanci ultralevicové Jednotné lidové kandidátky.
Ve volbách zvítězila strana Ciudadanos se 37 mandáty, sedmnáct křesel získali socialisté, osm Podemos a nejslabší stranou budou lidovci se třemi poslanci.

Podle zvláštního zpravodaje v Katalánsku Pavla Nováka zřejmě hned nedojde k opětovnému vyhlášení nezávislosti. „Nová vláda se bude snažit o jednání s Madridem a získání souhlasu s referendem nebo se změnou hospodářských vztahů. Cíl ale zůstává stejný, tedy samostatná katalánská republika,“ zdůrazňuje.

Španělská vláda se v pátek sejde, aby analyzovala výsledky. Separatistické strany totiž získaly legitimitu k vedení Katalánska, ale expremiér Puigdemont je v exilu, lídr druhé nejsilnější separatistické strany Oriol Junqueras ve vazbě a třetí ze stran je na hraně ilegality, protože prosazovala jednostranné vyhlášení nezávislosti.

„Bude záležet, jestli španělský premiér Mariano Rajoy provede sebereflexi a nechá tyto strany pokračovat, samozřejmě s podmínkou, že nebudou usilovat o nezávislost. A zda s nimi zasedne k jednacímu stolu, nebo sáhne k dalším represivním opatřením,“ vysvětluje katalánista Michal Brabec.

Ve volbách zvítězila strana Ciudadanos, která je proti odtržení. „Bodovala hlavně v Barceloně a velkých městech. Separatisté naopak získaly severní regiony a menší obce,“ uzavírá katalánista z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

autor: vlk
Spustit audio