Katarský princ Sání odškodné za majetkovou újmu nedostane, rozhodl soud

18. leden 2017

Soud zamítl žádost katarského prince Hámida bin Abdala Sáního o odškodné za majetkovou újmu. Požadoval 22 500 korun za údajně ušlý výdělek, když v roce 2005 seděl v české vazbě kvůli obvinění za placený sex s nezletilými dívkami.

Soudkyně Blanka Vernerová z Obvodního soudu pro Prahu 2 ale jeho žádost zamítla. Řekla, že Sání, respektive jeho advokát, neprokázali, že by o nějaký příjem přišel. Sice byl jednatelem společnosti, z výpisu z účtu ale nevyplývá, že by před zatčením pobíral nějaký plat.

Jeho zástupce Miroslav Špadrna řekl, že se zřejmě nebude odvolávat. Sáního totiž čeká ještě jedno soudní líčení – požaduje 225 tisíc za takzvanou nemajetkou újmu. A to za dobu, kdy byl prý nezákonně ve vazbě.


Podle obžaloby Sání požádal čtyři mladé ženy, aby mu do jeho pražského bytu vodily dívky ze základní školy. Nejméně jedna z nich byla nezletilá. Dívky spojovalo hlavně to, že byly většinou z rozvrácených rodin. Za sex jim prý Sání platil 2000 korun. Za to byl odsouzen k 11 měsícům vězení. Soudkyně Iva Fialová tehdy své rozhodnutí zdůvodnila tím, že od skutku uběhla dlouhá doba a že dívky jako nezletilé nevypadaly. Výše trestu kopíruje dobu, kterou Sání strávil před 12 lety v české vazbě, a délka vazby se od uděleného trestu odečítá. Do vězení tedy Sání nemusí.

„Domnívám se, že žaloba o náhradu nemajetkové újmy, která se bude projednávat zvlášť, bude mít daleko větší šanci na úspěch, protože tam se poskytují tzv. paušální částky stanovené Nejvyšším soudem, a ty nejsou vázány na to, jestli někdo dosahoval, nebo nedosahoval nějakého výdělku,“ říká Špadrna.

Sání byl v roce 2015 odsouzen v nepřítomnosti k 11 měsícům vězení. Neargumentuje nezákonností rozhodnutí, ale údajně nezákonnou vazbou. Konkrétně chce odškodné za čtyři měsíce věznění. V dubnu 2005 totiž tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl, že Sání má být předán k trestnímu stíhání do Kataru. Soudy se ale postavily proti, a jak Obvodní soud pro Prahu 2, který případ v Česku řešil, tak nadřízený soud řekly, že Saního z vazby nepustí.

Ministr Němec se obrátil na Nejvyšší soud, který v srpnu rozhodl, že trestní stíhání Sáního má být v Česku přerušeno, a pustil ho z vazby. Saní tedy chce odškodné od dobu, kdy ministr nařídil jeho propuštění, do doby, než rozhodl Nejvyšší soud.

autoři: mch , bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.