Káva s rodokmenem aneb Příběh brazilské kávy, která se do Česka dostala v sanitce

26. červen 2017

Kde přesně vyrostla kávová zrnka, která si melete do ranní kávy, většinou nemůžete z balíčku nebo dózy vůbec poznat, nejčastěji jde o anonymní směsi. Nějakou dobu se ale v Česku objevují i opačné případy – tedy káva, u které přesně víte, kdo a kde ji vypěstoval a sklidil. Jedna taková brazilská káva nabízí zajímavý příběh o cestě do českých hrníčků a navíc pomůže symbolicky i propagaci české kultury v Brazílii.

V kavárně se melou zrnka pro takzvaný cupping, tedy ochutnávání kávy. „Dovezli jsme takhle už i jiné kávy, například z Afriky, čili pro nás to bylo spíš otevření nového partnerství v Brazílii,” popisuje majitel pražírny, velkoobchodu a sítě kaváren Daniel Kolský kávu od pěstitele, který se směje z plakátu pověšeného na nástěnce.


Zaujalo nás, že má Paolo sedm různých farem, které mají různé odrůdy káv. Tím pádem mají různé chuťové profily. Daniel Kolský

„Zaujalo nás, že má Paolo sedm různých farem, které mají různé odrůdy káv. Tím pádem mají různé chuťové profily,” vysvětluje Kolský.

Řetězec kaváren připravuje a prodává v balíčcích upraženou, výhradě jednodruhovou kávu z jediného místa – kávové farmy Santa Mariana. „Zároveň nabízíme českým i evropským pražírnám kávy, které jsou z těch ostatních farem. Čas od času je zařadíme i do naší nabídky, pro osvěžení,” říká majitel.

Od sazeničky po spotřebitele

Cupping sleduje z rohu i majitel farem Paulo Toledo, který přijel svou kávu do Prahy představit. Jak říká, je to pro něj splněný sen. Třicet sedm let pěstuje kávu a takto napřímo svoji produkci nikdy neprodával. Teď může sledovat cyklus od sazeničky, až po konečného spotřebitele.

Je to pro něj důležité – ví tak, pro koho se snaží o nejvyšší kvalitu. Je to i ekonomicky výhodnější, z ceny si neukrajuje celý zástup prostředníků. Nakonec to znamená i lepší příjem pro toho, kdo jezdí v kopcích s traktorem nebo sedí na sklízečce.

Káva v sanitce

Paulo Toledo, pěstitel kávy z Brazílie

Za tím vším je ještě větší příběh, káva se totiž do Česka dostala v ambulanci. Paulo má totiž zároveň firmu na výrobu sanitek. Do každého hotového stroje dává jako dárek balíček své kávy. Jedna taková sanitka dorazila až k městu Batayporã, které nechal v minulém století založit uprostřed brazilského pralesa Jan Antonín Baťa.

Přes známé doputoval balíček kávy až k tamnímu honorárnímu konzulovi Evandro Trachtovi. Přes jeho českého parťáka Pavla Šemberu zase až do České republiky. Oni dva teď část produkce od pražírny kupují a prodávají s nálepkou, která informuje o příspěvku na česko-brazilské kulturní aktivity ve městě Batayporã.

V brazilském městě otevřou mimo jiné kapličku s Pražským jezulátkem, do té dob by tam měla přibýt ještě další trasa s českými turistickými značkami.

autor: dkk
Spustit audio