Kola v centru nezakazujeme, ale cyklisté musí ustoupit bezpečnosti chodců, říká starosta Prahy 1

5. duben 2018

V Praze symbolicky začíná cyklistická sezona, v historickém centru bude ovšem poměrně krátká. Praha 1 totiž plánuje zavést omezení pro jízdu cyklistů, které odůvodňuje bezpečností chodců na pěších zónách. Platit by mělo začít zhruba do měsíce. „Nejedná se o zákaz, na všech silničních komunikacích jsou kola dovolena. Ale silniční zákon říká, že kola nepatří na chodníky a pěší zóny,“ zdůrazňuje starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09.

Dodává, že před deseti lety kola dostala výjimku na spodní části Václavského náměstí a na Staroměstském náměstí. „Nechceme nic jiného, než těch padesát metrů na Můstku a na Staroměstském náměstí vrátit pěším. Začalo tam být tak husto, že už to ohrožuje bezpečnost chodců,“ upozorňuje.


Musím odmítnout tvrzení AutoMatu, že zakazujeme kola v centru. Jedná se o 2 × 50 m, které dnes mají výjimku.Oldřich Lomecký

„Nejedná se o pěší zóny, ale o zásadní ulice v centru města. To není žádné náměstíčko, které lze objet. Pěší zóna není chodník, ale prostor, na kterém se pohybují lidé,“ oponuje Vratislav Filler ze sdružení AutoMat. Silniční zákon na nich prý jízdu cyklistů umožňuje.

Plánované omezení je podle něj rozsáhlejší, jde prý o tři sta metrů na Můstku, u Staroměstského náměstí se týká i ulic Celetná a Železná a zákaz má platit i v tramvajovém koridoru na náměstí Republiky. „Buďto tedy zákaz nebude tak rozsáhlý, nebo nás pan starosta balamutí,“ dodává.

Chystané omezení připomínkuje i pražský magistrát, podle jeho stanoviska z dostupných dat nevyplývá, že by navrhované opatření mělo průkazný dopad na bezpečnost chodců. „Pochopitelně tam nejsou žádné velké počty zraněných odvážených do nemocnic. Ale dochází tam ke konfliktům a drobným srážkám a lidé si stěžují,“ reaguje Lomecký.

„Projížďky po historickém centru pro cyklisty nikdy nebudou komfortní. Byl bych rád, kdyby šlo v centru udělat cyklostezku, ale Karel IV. už to město tak založil, že cyklisté budou muset snést určité nepohodlí. A jsou to oni, kdo musí uhnout chodcům,“ dodává.

autoři: rkr , ert
Spustit audio