Kominíkům začala sezóna, ne všude jsou ale k sehnání. Jejich práci si vyzkoušel i redaktor

27. říjen 2017

Začátek topné sezóny není mezi kominíky zrovna oblíbené období. Mají totiž tolik práce, že se přes den vůbec nezastaví. Pro majitele domů, kteří povinnou revizi a čištění leckdy nechávají na poslední chvíli, může být problém kvalifikovaného kominíka v tuto dobu sehnat. A situaci ztěžují i podvodníci. „Kominická práce je rozhodně špinavá a černá,” říká kominík Jiří Hlavín.

„Chodíte i soboty a neděle, pořád, prostě sezóna v plném proudu,” dodává. „Práce je různorodá. Děláte čištění komínů, to je taková jednoduší práce, pak chodíte měřit emise nebo zkoumat závady.”

V malé vesnici na okraji Prahy na kominíky čeká majitel rodinného domu Karel Bláha. „Sám tam nevlezu, protože je mi 82 let. Já jsem jejich pravidelný zákazník, nemám problém sehnat kominíka. Naopak se nabízí,” říká.

Z modré na černou


Kominická práce je rozhodně špinavá a černá. Jiří Hlavín

Hlavní prací kominíka Hlavína je sice upravit komín tak, aby tu mohl být nový kotel, tenhle dům má ale komíny dva. Jeden z nich tak musí vyčistit.

„Beru s sebou lano s kominickým strojkem, kterým strhávám nečistoty ze stěn komína,” říká kominík, který do ruky nebere klasickou štětku, ale nástroj podobný růžici z pružin. „Ty pružiny brousí komínové zdivo, to padá do komínových dvířek,” vysvětluje.

Přes půdu se pak pan Hlavín dostává vikýřem na střechu. „Kominická práce je rozhodně špinavá a černá,” směje se kominík, když redaktorovo oblečení změní barvu z modré na černou. Když komín vyčistí, vysaje pan Hlavín ještě vysavačem odškrábané kousky zdi.

Po odvedené práci je na řadě už jen závěrečná zpráva, razítko a podpis.

autor: ošv
Spustit audio