Krym tři roky po anexi: Lidé se mají lépe a represe neprobíhají, tvrdí ruský podnikatel

20. březen 2017

Rusko o víkendu oslavilo třetí výročí připojení Krymu, vzpomínkové akce se konaly po celé zemi. Podle serveru ABC News se v krymském Sevastopolu sešlo na tři tisíce lidí. Mají co slavit?

„Lidé na Krymu jsou rádi a mají se mnohem lépe než ti na současném území Ukrajiny. Ať už jde o východní část, kde denně umírají civilisté, nebo o tu západní, odkud sem přicházejí lidé ochotní pracovat za pár korun,“ říká ruský podnikatel Alexandr Barabanov, který je předsedou ruskojazyčného mládežnického spolku Artěk.


Při každé okupaci se setkáváme s kolaborací, totéž se děje na Krymu. Někteří tak vytvořili paralelní hnutí, které Rusko ze všech sil podporuje a prezentuje jako legitimní zástupce krymských Tatarů. Ty takzvaně nelegitimní ruská vláda pronásleduje. Lidé mizí, někteří jsou stále nezvěstní nebo ve vězení jako Sencov a Kolčenko.Alžběta Chmelařová

„Peníze nejsou, tak se držte...“

„Na Krymu samozřejmě nevypukla žádná potravinová krize. Ale penze a platy, které v prvním roce po anexi šly nahoru, Rusové zase snížili. Shrnuje to věta premiéra Medvěděva: ‚Peníze nejsou, ale nějak se tady držte.‘ Takže lidé se na Krymu rozhodně nemají lépe než na Ukrajině. Pokud pomineme její východní část, kde je to ale důsledek ruské agrese,“ oponuje Alžběta Chmelařová, která několik let působila na českém velvyslanectví v Kyjevě.

Podle současné spolupracovnice Asociace pro mezinárodní otázky na Krymu v posledních třech letech probíhají rozsáhlé represe. Lidé se nemohou svobodně vyjadřovat k dění, ale ani se učit ukrajinsky nebo krymskotatarsky. Ubývá škol s těmito jazyky, všudypřítomné je donášení a došlo k zákazu Medžlisu, což byl samosprávný orgán krymských Tatarů.


Byl jsem minulý týden na zasedání Parlamentního shromáždění OBSE, kde ukrajinská delegace lhala o pronásledování lidí na Krymu. Sledoval jsem obličeje členů jiných delegací a všichni se smáli. Lidé, kteří mají přehled a přístup ke zprávám tajných služeb, vědí, jaká je skutečnost. A řeči, které kolem toho vedou, to je zkrátka politika.Alexandr Barabanov

Krymští Tataři jsou zvýhodňovaní

„Není to pravda. Represe neprobíhají a na Krymu jsou tři státní jazyky: ruština, ukrajinština a krymskotatarština. Naopak na Ukrajině je to pouze ukrajinština a ruštinu stále více potlačují. A to nejen stát. Skupinky aktivistů běhají po úřadech a supermarketech a natáčejí lidi mluvící rusky. V nejlepším případě je pak polejou vodou a video dají na internet,“ kontruje Barabanov.

Rusko podle něho plní sliby dané obyvatelům Krymu, kteří nestíhají zpracovávat peníze plynoucí z rozpočtu. „Co se týká Tatarů, tak ti mají neskutečnou podporu od státu. Místním Rusům dokonce vadí, že jsou oproti nim politicky i ekonomicky zvýhodněni. Medžlis byl skutečně označen za extremistický, protože to byli kašpárci, kteří čerpali peníze z Ukrajiny a západních zdrojů.“

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio