Kurdolog Petr Kubálek: Turci mohou zadržené Čechy obvinit z přípravy sebevražedného útoku

13. prosinec 2016

ROZHOVOR. Česká diplomacie se snaží pomoct Markétě Všelichové a Miroslavu Farkasovi, které Turecko už měsíc drží za mřížemi kvůli obvinění z terorismu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD využije svou návštěvu v Ankaře a upozorní na jejich případ.

Ve vysílání Českého rozhlasu Plus o tom mluvil arabista a kurdolog Petr Kubálek.

Jakou má český pár zadržený nedávno v Turecku za spolupráci s kurdskými milicemi naději na propuštění?

Pokud se nad tím zamýšlíme, můžeme zmínit čerstvý obdobný případ. Počátkem listopadu byla v Istanbulu odsouzena francouzská občanka kurdského původu Ebru Firat za obdobnou činnost. Ten trest byl 5 let odnětí svobody a bylo to 2 měsíce poté, co byla zadržena na letišti v Istanbulu, kudy se vracela z bojového nasazení v Sýrii u stejných jednotek. Zajímavé je, že obžaloba nebyla postavena na tom, že Ebru Firat měla bojovat v Sýrii, ale na tom, že údajně chystala sebevražedný útok v Turecku. Dokonce během listopadu byl na předáka spřízněné strany v Sýrii Sáliha Muslima vydán zatykač s obdobným odůvodněním – napomáhání sebevražednému útoku v Turecku. Bohužel si myslím, že i v případě našich dvou spoluobčanů se turecké vyšetřovací orgány činné v trestním řízení o něco takového pokusí, a myslím, že to je poměrně snadno napadnutelné.

Jak může zapůsobit česká diplomacie a osobní návštěva jejího šéfa Lubomíra Zaorálka z ČSSD?

Obávám se, že karet mnoho není. Turecko se v současné době snaží o to, aby evropské země paušálně zařadily jednotky YPG a s nimi spřízněné organizace mezi teroristické organizace. Obrazně řečeno v tom neznají bratra a dokáží být velmi asertivní i vůči Spojeným státům. To, že se pan Zaorálek dříve viděl se svým tureckým protějškem, zde vůbec nebude mít váhu. Na druhou stranu, právě USA jednotky YPG v Sýrii podporují a rozhodně se nenechají zatlačit k tomu, aby je zařadily mezi teroristické organizace. Takže si myslím, že americká karta zde může být důležitá – buď argumentace americkým postojem, nebo, pokud by to bylo možné, nějaká spolupráce s americkými diplomaty nebo právníky.

Mohla se na celém případu zadržených Čechů podepsat i situace po sobotních atentátech v Istanbulu, při kterých zahynulo 44 lidí, převážně policistů? Přihlásila se k němu poněkud tajemná kurdská organizace Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Může to mít vliv?

Nepřímo samozřejmě, zajímá to veřejné mínění v Turecku. Ale jak jsem zmínil ten případ už odsouzené francouzské občanky Ebru Firat i zatykač na kurdského politika ze Sýrie Sáliha Muslima, tak oba případy byly stavěné na nějakém údajném napojení na Sokoly osvobození Kurdistánu, kteří jsou skutečně blíže neznámou, zřejmě odštěpenou frakcí od bývalé PKK.

Rozlišují sami Turci mezi kurdskými skupinami, nebo mají tendenci vnímat Kurdy jako celek?

Smutný vývoj posledních asi 2 let je takový, že Turkům jako veřejnosti je to – nechci říct jedno, ale nemají potřebu v tom rozlišovat, hlavně od posledního atentátu v Istanbulu. Pro ně to je útok na veřejné bezpečí v jejich městech a myslím si, že obecně vstřícnost turecké veřejnosti ke smírnému řešení kurdské otázky je teď výrazně horší, než byla třeba předloni.

Turecká policie včera po celé zemi pozatýkala přes dvě stovky lidí kvůli podezření z vazeb na kurdské separatisty. Mezi zadrženými jsou i prominenti opoziční a parlamentní Lidové demokratické strany (HDP). Nepovede tento přístup k radikalizaci i dosud umírněných Kurdů?

Bohužel by mohlo u mladé generace, která uvidí, že ta až dojemně humanistická rétorika Lidově demokratické strany, dosud nejúspěšnější prokurdské politické síly, vlastně nemá výsledky. Tato strana, i když je její vedení ve vězení nebo vazebně stíháno a hromadně zatýkáno, přesto odsoudila všechny dosavadní teroristické útoky, k nimž se přihlásili údajní Sokoli osvobození Kurdistánu. Odsoudila i poslední útok v Istanbulu a červencový pokus o vojenský převrat, přestože se teoreticky mohla radovat, že autoritativní prezident Erdogan by mohl být odstraněn. Strana se postavila za demokracii a dá se říci, že jí to není nic platné.

autoři: vlk , msp , jpr
Spustit audio