Léčba psychedeliky? Ibogain na závislosti, extáze na posttraumatickou stresovou poruchu

27. září 2016

Psychedelické látky se znovu po letech dostávají do centra vědeckého výzkumu, svědčí o tom i pražská konference Beyond Psychedelics, která začíná tento týden a na kterou se sjely špičky ve výzkumu a terapeutické praxi s psychedeliky.

Na konferenci vystoupí světoznámí odborníci na psychedelické látky, kteří se výzkumu a experimentům s psychedeliky věnují už desítky let. Například Dennis McKenna - americký vědec, etnobotanik a etnofarmakolog, bratr slavného filosofa a propagátora psychedelik Terrence McKenny. Ten by měl mluvit o tom, jak podle jeho teorie lidskou evoluci ovlivnily psychedelické látky.


Mezi psychedelické drogy spadají hlavně takzvané halucinogeny. Jde o látky, které mají schopnost vyvolávat u člověka stavy změněného nebo takzvaně rozšířeného vědomí. Účinky těchto látek se poměrně liší a tak i jejich možné terapeutické účinky.

Výzkum léčby extazí

Mnozí účastníci konference se svůj výzkum těchto látek snaží převést do reálné terapeutické praxe, jak vysvětluje hlavní organizátorka konference Beyond Psychedelics Rita Kočárová. „Multidisciplinární asociace pro psychedelická studia je v Kalifornii, jejím zakladatelem je Rick Doblin, který také na konferenci přijede. Soustředí se na výzkum MDMA a psychoterapie pro léčbu posttraumatické stresové poruchy. Mají plán, že by zanedlouho měl být dostatek studií, aby bylo možné v roce 2021 běžně využívat terapii MDMA.“

MDMA je látka, které se někdy na drogové scéně také říká extáze. Rick Doblin rovněž 34 let vedl studii „Concord Prison Experiment“, v rámci které bylo americkým vězňům terapeuticky podáváno LSD a výzkumní pracovníci užívali LSD při spolu s nimi. Tento experiment měl údajně ohromující výsledky ve vztahu k recidivě trestných činů po propuštění z věznice.

Ayahuasca, příprava drogy

Využití při léčbě závislostí

V dnešní době se zkoumá například vliv psychedelik na depresivní poruchy, případně se už využívají například při léčbě závislostí. „Hodně se v souvislosti s léčbou závislostí mluví o ayahuasce a ibogainu. Ibogain není tolik známý, jde o účinnou látku z keře iboga z Afriky a je to dosud nejznámější látka, která dokáže zbavit fyzické závislosti na opioidech,“ říká Rita Kočárová. Na konferenci bude i profesor Kenneth Alper, který přesvědčivě dokázal, že užívání ibogainu pomáhá léčit závislost na opiátech, jako je například heroin.

Doprovodný program fóra Beyond Psychedelics pro širokou veřejnost začíná už dnes promítáním filmu Od neuronů k nirváně a 3.10. ho uzavře veřejné diskuzní fórum na téma budoucnosti psychedelik, kde se potkají jedny z největších kapacit v oboru psychedelických látek, jako jsou Rick Doblin, Roland Griffiths, Amanda Feilding nebo Dennis McKenna.

autoři: rkr , Dalibor Zíta , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.