Lída Rakušanová: Srpen 1968 a Krym 2016

18. srpen 2016

Je to 48 let, ale podobnost není věru náhodná: i v srpnu 1968 byla Moskvě podřízená média plna informací o řádění záškodníků na území tehdy ještě sousedního Československa. I tenkrát to měly potvrzovat záběry odhalených skladů jejich zbraní a výpovědi údajných svědků.

Obdobný obraz skýtá ruská mediální krajina i dnes, kdy je jejím hitem situace na anektovaném Krymu a na jeho pomezí s Ukrajinou. Ovšem s tím, že za poslední půlstoletí přibyla do arsenálu ruské propagandy mocná zbraň v podobě internetu. A že pro tento způsob konfrontace, kombinující konvenční a nekonvenční metody, vymysleli moskevští generálové mezitím název „hybridní válka“ a detailně popsali její strategii.

Spočívá v subversi – ve snaze rozvrátit, demoralizovat a destabilizovat cílovou společnost, vyvolat krizi a následně získat nad územím kontrolu, a to prostřednictvím svých domácích kolaborantů. V tom všem má Kreml vskutku letité zkušenosti.

Přesně tak postupovala Moskva v Československu v roce 1968, kdy zdejší pokus dát socialismu sovětského ražení lidštější tvář skončil 21. srpna pod pásy sovětských tanků. Pamětníci vědí, co následovalo: čistky a lámání páteří v celoplošných prověrkách, kdy se před soudruhy ze závodního výboru musel ze své vděčnosti k ruským okupantům vyznávat i poslední vrátný, pokud nechtěl přijít o místo.

Lída Rakušanová

Vždyť je to jen fraška, utěšoval se tehdy kolektivně národ. Ne tak docela. Lidé v téhle „frašce“ ztratili důvěru, že jsou schopni změnit poměry. Takže udělají nejlíp, když se budou starat jen o sebe, protože „těm nahoře“ se stejně nedá věřit. Tahle zkušenost se v Česku předává z generace na generaci dodnes.

S rozšířením internetu Rusko svou subversivní strategii zdokonalilo: cílem Moskvy už není protivníka přesvědčit a získat, byť i jen formálně, na svou stranu, nýbrž ho směsí lží, polopravd a na hlavu postavených argumentů zmást natolik, že si není jist, čemu může ještě věřit.

Že v Česku padají tyto snahy Kremlu na obzvlášť úrodnou půdu, má logiku. Ruské tanky ji tu připravily už před téměř půl stoletím.

Spustit audio