Macronovo vítězství provází největší volební neúčast od roku 1969

8. květen 2017

Emmanuel Macron získal v druhém kole francouzských prezidentských voleb 66 procent hlasů. Stále ještě prozatimní odhad komentovala už večer gratulací jeho protikandidátka Marine Le Penová. Současně oficiálně uznala porážku.

Francie s Macronovým vítězstvím zažívá současně prohru občanského zájmu o politiku. Od roku 1969 jde o nejnižší volební účast. Pozornost se obrací především k nejmladším generacím voličů.

„Přes to vše je pozoruhodné, že s obecným předpokladem, že neúčast bude spíše prospívat paní Le Penové, tomu výsledek jakoby nenaznačuje,“ komentuje situaci předseda Syndikátu novinářů Adam Černý.


Hosty speciálu o francouzských volbách byli:
- Martin Balucha, redaktor Českého rozhlasu
- Guillaume Narguet z francouzské redakce Českého rozhlasu
- Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů
- Pavlína Koubská, vysoká státní úřednice ve Francii
- Pavel Novák, redaktor Českého rozhlasu
- Jan Šmíd, redaktor Českého rozhlasu

„Myslím si, že přístup mladých lidí ve Francii se dělí do dvou skupin. První jsou lidé podnikaví a snaží se, a pak jsou druzí, kteří jsou stále zvyklí se spoléhat na pomoc státu. Ale stát a zvláště pracovní trh jsou bohužel organizované tak, že jsou lidé, co práci mají a mají poměrně silné jistoty, že o ni nepřijdou, a potom jsou lidé, kteří žádnou práci sehnat nemohou, popřípadě jen velmi krátkodobou. A myslím, že právě mladí lidé, u kterých je nezaměstnanost dvakrát větší proti průměru, kteří tu práci sehnat nemohou, jsou ti, co jsou zklamaní. Ti, které oslovuje madam Le Pen,“ dodává Černý.

Podle Černého vede lidi k nezájmu o politiku pocit, že ať volí, jak volí, Francie se nehýbe. „Myslím, že je to základní nálada, která ve Francii je a která vedla k volání po změně dvojího druhu – Macronově a Le Penové."


Myslím, že díky aférám, které zlikvidovaly pana Fillona, část jeho voličů podpořila, sice se zaťatými zuby, pana Macrona. Ve druhém kole prezidentských voleb se holt nevolí podle toho, kdo máme rádi, ale podle toho, kdo se nám víc nelíbí.Adam Černý

I voliči Macrona pochybují o budoucnosti

Macronovo volební vítězství není pro zemi žádnou jistotou. Redaktor Českého rozhlasu Jan Šmíd upozorňuje, že i samotní příznivci Macrona očekávají s mírou skepticismu dění v budoucích měsících. „Macron zastavil Marine Le Penovou, ale bude mít velké potíže získat většinu. Je zajímavé, jak se k němu přidávají trošku oportunisticky lidé z pravého i levého břehu. Každý se teď k němu hrne. Bude mít velké potíže vše ukormidlovat,“ dodává.

„Myslím, že jeden z prvních indikativů, jak se Macron chce politicky postavit, bude už brzy výběr a jmenování premiéra,“ potvrzuje slova Jana Šmída o nejistotě i Adam Černý.

autoři: kte , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.