Maďarsko se v Unii chová racionálně. Orbánova rétorika se tam neprojevuje, tvrdí Chmelař

9. duben 2018

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhrál parlamentní volby a jeho strana Fidesz si navíc podle předběžných výsledků udržela i dvoutřetinovou ústavní většinu v parlamentu.

„Orbán už v noci poděkoval svým příznivcům, stejně jako se během předvolební kampaně označil za ochránce Maďarska, nejspíš před migranty a mezinárodními spiknutími. Země se prý vydává na svou vlastní cestu,“ zprostředkovává zpravodaj Českého rozhlasu Zdeněk Novák.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře (ČSSD) je ale rozdíl v tom, jak Orbán mluví doma a jak na evropské úrovni. „Mediální rétorika se tam opravdu neobjevuje. Maďarská vláda zastává pragmatické a racionální pozice, které mají podporu i v jiných členských státech, například boj s migrací,“ popisuje.


S lídry Evropské unie má Orbán dobré vztahy, alespoň pokud jde o členy Evropské lidové strany. Je považován za normálního premiéra.Aleš Chmelař

Připomíná, že Maďarsko leží na hranicích schengenského prostoru a ze států střední Evropy je nejblíže balkánské migrační trase. Orbán v této věci působí aktivně v celé Evropské unii a zdaleka prý nejde jen o rétoriku.

Navzdory ní jsou ale Maďaři velmi proevropští. „Osmdesát až devadesát procent lidí souhlasí se členstvím v Unii a Maďarsko obecně nijak zásadně nevybočuje. Je to do velké míry paradoxní, ale tak to je a určuje to maďarskou politiku vůči Evropě,“ vysvětluje.

autoři: bur , ert
Spustit audio