Majitelka šampiona Charm Looka pomáhá na špičku jezdkyním. Aby to neměly tak těžké jako já, říká

6. říjen 2017

Závěr loňské Velké pardubické znají všichni ze stáje Orling prakticky nazpaměť. Právě Orling je totiž domovskou stájí vítěze z minulého ročníku, Charm Looka. Jeho trenérkou je Martina Růžičková-Jelínková, která musí myslet i na bezpečí svého svěřence. „Nedáváme ho vůbec z ruky, na noc je zamčený. I stáj je zamčená, kdyby náhodou někoho napadl nějaký nesmysl,“ říká.

Majitelkou loňského šampiona je Kateřina Dušková, která se programově věnuje chovu českých koní. V roce 2007 její firma dělala v hřebčíně v Napajedlech klinickou studii a díky ní, objevila výjimečné hříbě: Charm Looka. Trenéra prý pro své nejlepší koně hledala dlouho. Nakonec vybrala tým Martiny Růžičkové-Jelínkové, u které se o koně starají především ženy.


Stálou jezdykní a ošetřovatelkou Charm Looka, je Bára Málková.

Martina Růžičková-Jelínková vzpomíná na své začátky, kdy běžně slýchala nemístné poznámky na adresu jezdkyň. Říkávalo se prý třeba i to, že pokud chce žena v jezdectví něčeho dosáhnout, musí být povolná trenérům. Teď se, coby trenérka, snaží start mladým nadějným jezdkyním usnadnit. „Pasovala jsem se do role té, co bude pomáhat holkám. Aby to neměly tak těžký, jako já,“ vysvětluje.

O tom, jestli se Charm Look stane znovu vítězem, rozhodne také žokej a zdravotní stav koně. „Charm Look byl zraněný. Měl poškozené šlachy na obou předních nohách a já nechci říkat, že je stoprocentně zdravý, protože to bych to zakřikla, ale dobře připravený na Velkou pardubickou je,“ říká majitelka koně, Kateřina Dušková.

autor: pek
Spustit audio