Mariusz Surosz: Pepíci

9. leden 2018

Že Češi nejsou jen národem Švejků a zbabělých lokajů mocných, naznačuje kniha Pepíci polského novináře, esejisty a historika Mariusze Surosze, jejíž podtitul zní Dramatické století Čechů polskýma očima. Deset vybraných kapitol ze Suroszových Pepíků vysílá v Radioknize Český rozhlas Plus.

Mariusz Surosz zkoumá českou povahu a novodobé dějiny skrze jejich aktéry – generála Eliáše, Emila Háchu, Charlotu Masarykovou, K. H. Franka, Milenu Jesenskou, letce Josefa Františka, Klementa Gottwalda, filozofa Jana Patočku, Pavla Tigrida a další. Přes tyto postavy vypráví českou cestu 20. stoletím a hrdinství i odvaha v ní mají místo, stejně jako slabost či selhání.

Popularita české kultury u našich severních sousedů dala vzniknout celé řadě knih typu „Češi polskýma očima“. Vedle čtenářsky úspěšných, avšak tendenčně konstruovaných publikací Szczygełových jsou Suroszovy Pepíci knihou pronikavou, zasvěcenou a všímající si (skrze sedmnáct portrétů) české duše z nečekané perspektivy a hloubky.

V polských recenzích Pepíků si kritici všímali právě toho, jak Surosz nebanálně a překvapivě nasvěcuje české novodobé dějiny. „Úspěšně nás přesvědčuje o tom, že tzv. Pepík – specifická směs knedlíků, piva, Rumcajse a Švejka – neexistuje. Jinými slovy: usvědčuje nás v povrchním a křivdivém pohledu na český národ, s kterým dějiny nezacházely o moc jemněji než s námi.“

Surosz se narodil v roce 1963 ve Svinoústí, vystudoval historii a filozofii na Jagellonské univerzitě v Krakově. Působil v několika nakladatelstvích, pracoval jako tiskový mluvčí sportovního klubu Cracovia. Přispívá do řady periodik (především Gazeta Wyborcza) a v současné době působí a žije v Praze.

Knižně debutoval souborem portrétů s názvem „Pepiki. Dramatyczne stulecie Czechów“, které bylo rok po polském vydání vydáno i v Čechách v překladu Pavla Weigela. A nedávno vyšla Suroszova druhá kniha – portréty výjimečných českých žen s názvem „Ach, ty Češky“, která se dočkala českého vydání a je připravováno i její rozhlasové uvedení.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.