Martin Slobodník: Povstání z roku 1959 je dodnes bodem, ke kterému se fixuje historické vědomí Tibeťanů

10. březen 2016

Řada radnic po celé republice dnes vyvěšuje tibetské vlajky. Připomínají tak protičínské povstání v roce 1959, při kterém zahynuly desetitisíce Tibeťanů.

Některé úřady ji ale nevyvěsí. Nezavlaje například nad pražským magistrátem, jak potvrdil jeho mluvčí Vít Hofman. Téma rezonuje hlavně z toho důvodu, že pražští zastupitelé na svém posledním jednání schválili sesterskou smlouvu s Pekingem, ve které se město zavázalo uznávat jednotnou Čínu.

„Povstání z 10. března 1959 je dodnes takovým bodem, ke kterému se fixuje historické vědomí Tibeťanů,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus docent Martin Slobodník, sinolog a tibetolog z Katedry východoázijských štúdií Filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. Výročí si Tibeťané připomínají každý rok.

Čtěte také

Vztahy Číny a Tibetu jsou komplikované. Podle Slobodníka jsme v posledním období od začátku 90. let svědky restriktivnější kontroly tibetské společnosti, hlavně po demonstracích v Tibetu na jaře roku 2008.


O Tibetu se bude mluvit i v dnešním Pro a proti - začíná po půl desáté. Lucie Vopálenská se bude ptát europoslance ČSSD a člena Smíšené česko-čínské komory vzájemné pomoci Miroslava Pocheho a Martina Bursíka z Liberálně ekologické strany LES, který se dlouhodobě angažuje ve prospěch Tibetu. O Tibetu budeme přímo s vámi, posluchači, diskutovat také v Radiofóru po půl jedné.

„U malé části čínské populace je vidět zájem o tibetský buddhismus, o tibetskou kulturu, která má takový nádech exotičnosti,“ komentuje Slobodník vztah Číňanů k Tibetu v současné době, ale pokračuje, že to nemění nic na tom, že 99 % netibetské čínské populace podporuje stanovisko čínské vlády a její politiku vůči Tibetu.

Podle Slobodníka není reálné, aby se Tibet stal někdy samostatnou zemí. Nadějí by mohla být postupná demokratizace Číny, která by mohla vést k autonomii Tibetu. Ta je i v programu současného dalajlámy.

autoři: mmk , jpr
Spustit audio