Máslo rekordně zdražilo. Až osmdesát procent ceny tvoří přirážka obchodníků, říká potravinář

23. červen 2017

Jak se v Česku mění ceny potravin? Zatímco třeba máslo nebo vejce za poslední dva roky zdražily až o třetinu, pivo zůstává cenovou jistotou. Na to, za kolik bylo možné základní potraviny koupit před dvěma lety a za kolik dnes, se podívali datoví novináři serveru iRozhlas.cz. Vycházeli z dat všech obchodů, kteří pro zákazníky tvoří slevové letáky, tedy především větších prodejen a řetězců.

„Nejvíce podražilo máslo, za poslední rok až o 15 korun. Kromě něj jsou ale dražší i vejce a v minulém měsíci také skokově podražila jablka,“ uvádí novinář Michal Zlatkovský. V posledních dvou letech mírně vzrostly i ceny pomerančů, banánů nebo mrkve.

Čtěte také

Problém čím dál dražšího másla řeší i české ministerstvo zemědělství, těžko s ním ale může něco dělat. Růst cen je totiž způsoben celosvětově nižší produkcí a nedostatkem smetany. U ovoce a zeleniny jsou pak za pohybem cen hlavně sezónní trendy, mimo jiné třeba i levnější ropa, která snižuje náklady dovozců.

Másla bude nedostatek


Když se podíváte na růst cen v posledních dvaceti letech, v podstatě kopíruje inflaci. Jsou tam ale velké místní výkyvy v řádu měsíců i let, které jsou způsobené vnějšími vlivy.Miroslav Koberna

Podle Miroslava Koberny se ale cena másla vrací na normální úroveň, která byla třeba před pěti lety. „V roce 2015 vrcholila mléčná krize vyvolaná embargem na vývoz do Ruska. V Evropě proto byly přebytky mléka a ceny šly dolů. Dnes se situace stabilizuje, protože se daří přebytky umisťovat na třetí trhy," říká Koberna.

„Zásadní vliv na cenu má obchodní politika prodejců, kteří u nás mají na másle přirážku mezi šedesáti a osmdesáti procenty. Většinu tak tvoří profit obchodníka, který proto má obrovský cenový polštář pro akční slevy. Prodejce neprodělá nikdy, maximálně tak jeho dodavatel,“ přibližuje Koberna.

Navzdory rostoucí ceně ale zájem spotřebitelů o máslo neklesá, naopak stále více z trhu vytlačuje margarín. Opět se začíná ve větší míře používat v kuchyni i pekárenských výrobcích a spotřeba na hlavu roste. „Másla proto začíná být nedostatek, a to se do budoucna nezmění,“ uzavírá ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.