Méně stresu znamená lepší výslech. Pro děti a zranitelné oběti mají policisté pokoj

12. prosinec 2017

Vyšetřování trestných činů spojených s výslechy dětí a dalších zranitelných obětí vyžaduje speciální přístup i prostředí. Policisté se teď budou moci nově připravovat ve výslechové místnosti, která tyto potřeby zohledňuje. Otevření speciální místnosti v prostorách Policejní akademie umožnily programy prevence ministerstva vnitra. „Je velmi důležité, aby výslech nebyl pro oběť ještě více stresující záležitostí, než nutně je,” říká policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Speciální výslechová místnost je vlastně spíše příjemně zařízený pokoj. „Nábytkem počínaje, až po malbu na stěnách. V pokoji jsou k dispozici jednak vhodné pomůcky pro navázání kontaktu s dítětem, ale také demonstrační pomůcky, určené pro vedení výslechu,” popisuje.

Stresové faktory pod kontrolou

Speciální místnost není určená jen pro děti, ale také například pro oběti sexuálního násilí. „Zranitelnou obětí jsou děti nebo osoby s handicapem, který jim ztěžuje uplatňování jejich práv. Zvláště zranitelnou obětí jsou od novelizace v tomto roce senioři a oběti sexuálního násilí, obzvlášť ty, které mají pachatele v blízkosti,” říká Čírtková.


Oběť si musí vzpomínat na nepříjemné věci, ale všechny ostatní faktory, které by mohly stresovat, můžeme mít pod kontrolou. Ludmila Čírtková

Výslechový pokoj je situován tak, aby se rozrušená oběť nemusela setkat s pachatelem. „Zaprvé jde o jedno z práv zvláště zranitelných obětí, zadruhé je to i ve prospěch věci samotné. Je-li oběť klidná, tak je její výpověď kvalitnější a obsáhlejší,” vysvětluje psycholožka.

„Je velmi důležité, aby výslech nebyl pro oběť ještě více stresující záležitostí, než nutně je. Oběť si musí vzpomínat na nepříjemné věci, ale všechny ostatní faktory, které by mohly stresovat, můžeme mít pod kontrolou. Jestliže je minimalizujeme, přispějeme tomu, aby si oběti například vybavily větší detaily,” podotýká.

Týdenní výcvik

Jsou policisté na tento typ výslechu dostatečně proškoleni? „Školení hraje velmi důležitou roli. Nová speciální výslechová místnost na policejní akademii bude slouží také k výukovým cílům,” odpovídá Čírtková.

„Policisté tak budou moci v rámci týdenního výcviku na modelových situacích získávat nejen informace, ale taky konkrétní dovednosti, aby byli schopni dobře vést výslech se zvlášť zranitelnou obětí,” říká policejní psycholožka.

Spustit audio