Merkelová vyjednává pod tlakem. Předčasné volby by posílily AfD, tvrdí odborník

19. říjen 2017

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu začala vyjednávat o nové koaliční vládě s liberální FDP a Zelenými. Ona i její strana se ale nepřestává ptát, proč ve volbách ztratily tolik hlasů. A proč se do parlamentu dostala strana s jednoznačně nacionalistickým programem. „Příčina je u křesťanských a sociálních demokratů, kteří spolu vládli ve velké koalici. Dlouhá léta nebrali vážně změny v mentalitě obyvatelstva. AfD jich využila ve svůj prospěch, počínaje uprchlickou krizí,“ říká přední německý expert na radikalismus Wilhelm Heitmeyer.

Během migrační krize stát ztratil kontrolu nad svými hranicemi a ukázal se jako slabý. To německou veřejnost velmi zasáhlo a v její část začaly rezonovat hlasy nacionalistického tábora. A ten díky tomu pronikl i do parlamentu. „Vliv mít nebude. Nacionalistická politika nemůže oslovit většinu společnosti,“ dodává Heitmeyer.

Udrží se v parlamentu?

S tím souhlasí i odborník na Německo Vladimír Handl, podle něhož je většina společnosti proevropsky orientovaná. Nacionalistický tábor sice zesílil, podobné tendence má ale asi jen patnáct procent Němců.


Mlčení ostatních stran v otázkách globalizace a uprchlíků AfD velmi pomohlo.Vladimír Handl

Otázkou ale je, zda se AfD podaří etablovat v Bundestagu. Podle dosavadních zkušeností s krajně pravicovými uskupeními v zemských sněmech totiž nejdéle po dvou volebních období z parlamentů mizely.

„Ve té straně je několik proudů, které spolu bojují. Kvůli tomu se rozpadlo její vedení. Liberální křídlo se snaží stranu transformovat a být konstruktivní opozicí, směřuje k modelu rakouské FPÖ. Ve straně ale stále je ten extrémně pravicový prvek, který ji rozděluje,“ přibližuje Handl.

Těžká jednání o vládě

Záleží také na tom, zda se stranám politického mainstreamu podaří reagovat na obavy a nejistoty veřejnosti spojené s otázkou uprchlíků a globalizace. Strany vyjednávající o vládní koalici jsou nyní pod tlakem, aby se dohodly, protože případné nové volby by mohly AfD ještě více posílit.

Nízkoemisní zóny, výfuk starý automobil (ilustrační foto)

Největší rozdíly jsou mezi Zelenými a bavorskou CSU. Tu za rok čekají klíčové zemské volby, které musí vyhrát s absolutní většinou, a proto musí být ve vyjednávání úspěšná. Půjde o stanovení horní hranice pro přijímání uprchlíků i o pravidla pro slučování rodin. Zelení ani FDP je nechtějí zpřísňovat, protože by to ztížilo integraci.

autor: rkr
Spustit audio