Ministerstvo financí zaspalo, říká k návrhu kontrolního hlášení DPH Petr Fiala

22. prosinec 2015

Kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty, jedna z největších daňových novinek, by měla platit od ledna. Podle ministra Andreje Babiše jde o boj s daňovými úniky, opatření by do rozpočtu mělo ročně přinést několik miliard korun.

Finanční správa také očekává, že díky kontrolním hlášením zabrání daňovým únikům zvláště v oblasti karuselových nebo řetězových podvodů. Celkový únik na dani z přidané hodnoty odhaduje úřad na 80 miliard korun ročně.

Návrh kontrolního hlášení ale vyvolal odpor u opozičních poslanců a části senátorů, kteří podali ústavní stížnost, a také u podnikatelů. Kritici varují před zvýšenou zátěží podnikatelů i rizikem spojeným s únikem vysoce citlivých informací.

„Už před rokem jsme upozorňovali, že jde o vysokou administrativní zátěž pro podnikatele, která je zbytečná, bude to nákladné, a k ničemu dobrému to nepovede,“ uvedl v Dnešním Plusu předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

Podle něj mělo ministerstvo financí rok na to, aby uvedení do praxe připravilo. „Ale zaspalo, finanční správa reagovala pozdě, a podnikatelé nemají dost informací, připravena je sotva pětina českých firem.“

Fiala je přesvědčen, že je spousta důvodů k odkladu platnosti opatření o rok. „Pro nás by bylo ideální, kdyby kontrolní hlášení vůbec nebylo. Není pravda, že bojuje proti daňovým únikům,“ dodal.

Jde o zavádění plošné povinnosti a shromažďování dat, které stát vůbec nepotřebuje. „Na to upozorňuje i advokátní komora,“ tvrdí předseda.

„Jestli tady pan poslanec Volný říká, že všichni měli včas informace, tak finanční správa tyto informace podnikatelům posílá v prosinci, a oni mají od ledna něco vyplňovat.“

Poslanec naopak soudí, že zaspalo ministerstvo financí. „Svalovat teď vinu na opozici mi připadá hodně nevkusné.“

„Odklad o jeden rok nechceme sami. Chce jej Hospodářská komora, Asociace podnikatelů a manažerů, Advokátní komora a Komora daňových poradců. Nevidím žádný důvod, proč by se nám odložení nemohlo podařit prosadit,“ shrnul Petr Fiala.

Volný: Vše je dobře připraveno

„Finanční správa je dobře připravená, k odložení nevidíme důvod,“ reagoval na výtky oponenta místopředseda hnutí ANO a poslanec Jan Volný.

Není to nic zásadně složitého, evidenci přijatých i vydaných faktur si každý plátce DPH stejně dělá, vysvětlil politik. „Akorát to musí naformátovat do určeného formuláře a odeslat.“

„Jestliže evidence tržeb by měla narovnat podnikatelské prostředí, a jen okrajově hlídat a řídit DPH, tak právě kontrolní hlášení je zásadní věc k tomu, aby se karusely zastavily, přestalo se podvádět, a dostali jsme do státní kasy desítky miliard korun,“ chválí návrh místopředseda.

„Opozice opět dokazuje to, že jim nejde o rozvoj a evropskou kontinuitu, kontrolní hlášení je skoro v každé evropské zemi,“ obvinil kritiky návrhu Volný. „Měli na to půl roku, kdy se vše projednávalo ve sněmovně a probudili se pár dní před zahájením?“

Samotné výhrady opozice poslanec odmítá. „To jsou názory opozice. Jak nám vždy sami říkají, že musí škodit, a všechno co koalice vymyslí, musejí shazovat.“

„Včera jsem hovořil s předsedou Hospodářské komory a nevím o tom, že by hovořil o nějakém odložení návrhu,“ ujistil místopředseda.

Ministerstvo financí, finanční správa i další úřady jsou s agendou seznámené a schopné od ledna návrh realizovat, zopakoval politik.

„Je to dobře připravené, první podání se budou podávat v lednu. Firmy o tom vědí a finanční úřad je dobře připraven,“ trval na prosazení opatření Jan Volný.

autoři: bur , oci
Spustit audio