Ministerstvo financí zůstane v Babišově moci. Vládní krize nekončí, tvrdí analytička

24. květen 2017

Česko bude mít ve středu nového ministra financí. Prezident Miloš Zeman jmenuje do funkce poslance Ivana Pilného z hnutí ANO. Ten po úterní společné schůzce prohlásil, že návrh rozpočtu na příští rok považuje za rozumný. Schodek 50 miliard korun je podle něj konzervativní odhad. Chce podporovat hlavně investice, bude ale důsledně kontrolovat jejich návratnost.

„Andrej Babiš mu na ministerstvu odkázal návrh státního rozpočtu. Celý ho sice bude stejně schvalovat až nová vláda vzešlá z voleb, ale Ivan Pilný nedostal volnou ruku ani k tomu, aby představil aspoň základní kostru rozpočtu. Nový ministr bude působit dobrým dojmem, ale v úřadu se od něho nedá očekávat vůbec nic,“ tvrdí analytička serveru Echo24 Lenka Zlámalová.


Ivan Pilný provede rutinní úkoly spojené s rozpočtem, jako jsou zákonné termíny jeho předložení vládě a Poslanecké sněmovně. Ale to by udělal i pověřený náměstek Petr Pavelek.Lenka Zlámalová

Vládní krize podle ní bude dál pokračovat. „Ono se vlastně nic nemění – pan Pilný nebude nic měnit. Nikoho nevymění ani ve finanční správě, u které je vážné podezření, že nekonala (v kauze korunových dluhopisů, pozn. red.). Přitom právě to bylo jedním z důvodů, proč musel Andrej Babiš opustit ministerstvo. A to nyní nadále zůstane v jeho moci,“ dodává.

Čas žalovat Babiše?

Za jiných okolností by přitom Ivan Pilný byl dobrým ministrem financí: „Je erudovaný, má za sebou manažerskou a podnikatelskou minulost, ekonomice zjevně rozumí a je zdatný v komunikaci. A právě proto bude vytvářet dojem, že finanční správa koná, ale ve skutečnosti se nic moc nezmění,“ myslí si analytička.

Andrej Babiš také v úterý vyzval premiéra Sobotku, aby přestal veřejně říkat, že se vyhýbal placení daní či zneužíval finanční správu. V případě dalších prohlášení hrozí soudem. Sobotka odpověděl, že se zastrašit nenechá. „Je to úsměvné – Andrej Babiš neustále vykřikuje, jak tu všichni kradou a kdo je kmotr. Doufám, že tito lidé už také chystají předžalobní výzvy,“ uzavírá Zlámalová.

autor: bum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.