Ministr Chovanec: Evropa si bude muset zvyknout na to, že bezpečnost je na prvním místě

20. listopad 2015

České zpravodajské služby celou noc vyhodnocovaly zprávy přicházející z Francie o detailech série teroristických útoků v jejím hlavním městě. Premiér Sobotka mezitím svolal na dnešní 16 hodinu předsednictvo bezpečnostní rady státu za účasti tajných služeb a policejního prezidia.

Jak na události kolem teroristických útoků v Paříži reaguje české ministerstvo vnitra a tajné služby? Jaká bezpečnostní opatření čekají Českou republiku i Evropu?

„Je třeba situaci vyšetřit a pochopit,“ řekl v Dnešním Plusu ministr vnitra Milan Chovanec.

Podle něj zatím přicházejí z Paříže informace, které nedávají jasné opisy toho, co se přesně stalo a kdo útočil.

„České zpravodajské služby i Policie ČR tyto informace celou noc zpracovávaly a vyhodnocují. Komunikujeme s partnery v Německu, na Slovensku i napříč celou Evropou,“ popsal ministr.

Dnes ráno také proběhla schůzka tajných služeb, policie a expertů ministerstva, na které byly vyhodnoceny zatím dostupné informace. „Český premiér na 16 hodinu svolal předsednictvo bezpečnostní rady státu za účasti tajných služeb a policejního prezidia.“

„Abychom vyhodnotili všechny informace, které v té době budou dostupné,“ dodal Chovanec.

Po teroristických útocích v Paříži lidé vyjadřují svou soustrast i u francouzské ambasády v Praze

V průběhu noci zodpovědné orgány zavedly zvýšená bezpečnostní opatření. „Například na Letišti Václava Havla a v jeho okolí, ale i na francouzském zastupitelském úřadě a u dalších objektů.“

„Nemám žádnou zpravodajskou informaci o tom, že by hrozil bezprostřední útok na území České republiky,“ sdělil aktuální odhad ministr vnitra.

Je třeba viníky najít a potrestat, vyzval politik. „Je čas začít brát bezpečnost v Evropě velmi vážně, což říkám už několik měsíců,“ dodal.

„Evropa si bohužel bude muset zvyknout na to, že bezpečnost je opravdu na prvním místě. Teroristé nespí, a budou se pokoušet tyto útoky v Evropě opakovat a vnášet neklid,“ varoval starý kontinent Milan Chovanec.

autoři: vlk , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.