MINISTŘI V ZAPOMNĚNÍ: S dnešními zkušenostmi bych jednal jinak, říká exministr Šebesta

15. srpen 2016

Až při hospodaření ve svém sadu pochopil bývalý ministr zemědělství Jakub Šebesta, jak systém státních dotací komplikuje práci zemědělcům. Ani on, jako velmi dobře informovaný sadař, nedokáže získat peníze na rozvoj drobného podnikání. Stále mají přednost velkopěstitelé a velkochovy. I tak je ale bývalý ministr Fischerovy úřednické vlády, nestraník za ČSSD, velmi spokojený. V rodné obci Krumvíř na Hanácku je mu prý nejlépe.

Na golfovém vozíku s korbou projíždí Jakub Šebesta svým sadem, který před čtyřmi lety vysadil. „Chci dokázat a ukázat lidem, že na tomhle sadovnictví, na třech až pěti hektarech sadu, dokáže člověk slušně uživit dvoučlennou rodinu. Každý farmář nemusí mít 500 tisíc hektarů,“ říká bývalý ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Splnil jsem si sen


Zítra vám v dalším díle seriálu Ministři v zapomnění přiblížíme bývalého ministra spravedlnosti Jana Kalvodu. Opět krátce po čtvrt na jedenáct.

Člověk se pochopitelně dopustí chyb, ale v ovocnářství musí mít v sobě obrovský kus pokory, dodává Šebesta. Třeba letos přišel mráz, který spálil úrodu, a vůči tomu se v podstatě nedá bránit. I tak by ale neměnil. „Dělám to, co dělat chci – mnoho lidí takové štěstí nemá. Já jsem si tímto splnil svůj sen a nemůžu říct, že bych se tady sedřel. Máme hektar 15 sadu a je to taková relaxační práce.“

Jakub Šebesta byl ministrem zemědělství po rozpadu vlády v čase českého předsednictví Evropské unie. Trávil tedy spoustu času v evropských institucích a doma se musel spoléhat na úředníky, které si nevybral, takže teď si trochu sype popel na hlavu: „Faktem je, že s dnešními zkušenostmi, které mám ze sadaření, bych celou řadu věcí dělal asi jinak.“

Dotace výhodné pro obry

Bývalý ministr zemědělství třeba těžko získává dotace – není mladý zemědělec, sadaří méně než 5 let, má málo třešní na třídičku za několik set tisíc korun. Zkrátka: dotace bývají výhodné pro obry, nikoli pro ty, kteří jsou, slovy klasika, solí země. „Myslím si, když se občas sejdu s panem ministrem a když ho poslouchám, že se začíná blýskat na lepší časy, že chce podporovat malé ovocnářství. Ale je otázka, jestli to vezmou ti příslušní náměstci, protože to je strašně důležité.“

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka a ministr zemědělství Jakub Šebesta

Sadař Šebesta byl ministrem zemědělství úřednické vlády, do které ovšem nominovaly své ministry ODS a ČSSD. Zajímalo mě, jaký vliv měla politická nominace na jejich rozhodování? „Někteří ministři, kteří tam byli, nebudu je jmenovat, byli hodně spojeni se svojí stranou, chodili ke svým předsedům na konzultaci a snažili se to přinášet do týmu, ale díky premiéru Fischerovi a většině ostatních tam žádná velká politická rivalita nebyla,“ vzpomíná Šebesta.

Očima Petra Havla

Agrární analytik Petr Havel říká, že není zas tak velký paradox, že Jakub Šebesta ještě jako ministr netušil, že menší zemědělci nedosáhnou na řadu dotací. Ministr zemědělství má být podle Havla hlavně manažer, který bude vytvářet vize, strategie do budoucnosti a zároveň koordinovat zemědělskou politiku státu.

Jan Fischer

Podle Petra Havla nebyl Šebesta ve svém úřadu dlouho, takže se nějaké dlouhodobější vize nemohly v praxi projevit, ale nic zásadního nezkazil. „Zajímavé bylo, že jednu část svého mandátu byl zároveň ministrem zemědělství a zároveň pověřeným ministrem životního prostředí, což se nikdy předtím ani potom nestalo. To bylo docela dobré, protože oba tyto rezorty by měly spolupracovat mnohem více, než reálně spolupracují, a když se to spojí jednou osobou, tak je té žádoucí spolupráci vytvářen větší prostor,“ myslí si Havel.

autoři: lsm , jpr
Spustit audio