Ministryně Valachová podá demisi: ČSSD se snaží vytvořit tlak na prezidenta, komentuje Petr Hartman

9. květen 2017

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD se rozhodla podat demisi kvůli kauze dotací na jejím ministerstvu. „Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství," napsala na svém twitterovém účtu.

Tvrdí, že nechce být záminkou pro ministra financí Andreje Babiše. „Kateřina Valachová je významnou sociální demokratkou ve středočeské organizaci ČSSD a nemá tam všechny přítelkyně a přátele, kteří by jí byli nakloněni, takže si myslím, že toto je součást uvolnění tlaku uvnitř středočeské sociální demokracie,“ říká komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Domnívá se, že reagovala i na zatýkání a zajišťování důkazů o finančních nepravostech v českém sportu, které bere částečně na svou politickou odpovědnost.

Co znamená rozhodnutí ministryně Valachové a jaký to bude mít vliv na současnou vládní krizi? Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana je to součástí šachové hry, kterou hrají na jedné straně prezident Miloš Zeman s Andrejem Babišem a sociální demokraté v čele s Bohuslavem Sobotkou na straně druhé.

„ČSSD se snaží vytvořit tlak na prezidenta, aby situaci řešil tak, jak to odpovídá ústavě, to znamená, aby co nejdříve odvolal z funkce Andreje Babiše, jak to požaduje premiér. Myslím, že návrh na demisi ministryně školství do této strategie zapadá,“ říká Hartman.

Doplňuje, že Valachová na úterní tiskové konferenci vysvětlovala dotační kauzu, o které mluvila tak, že to budilo dojem, že za ni cítí určitou politickou odpovědnost, ale necítí potřebu rezignovat. Za pár desítek minut ale bylo všechno jinak. „Je zřejmé, že to konzultovala s premiérem,“ domnívá se Petr Hartman.

autor: jpr
Spustit audio