Mladí a vzdělaní opouštějí Izrael. Vadí jim vysoké životní náklady, nechtějí táhnout společnost

16. srpen 2017

Izrael opouštějí mladí liberální profesionálové. I když podle blízkovýchodního zpravodaje Štěpána Macháčka nejsou čísla zatím tak dramatická, pro Izrael je demografický vývoj zásadní. Nárůstem židovské populace by potřeboval čelit růstu obyvatel na palestinských územích i v sousedních arabských zemích.

Zásadní by podle Macháčka bylo, kdyby se trend potvrzoval. V roce 2015 odešlo z Izraele 16,5 tisíce mladých liberálních profesionálů a až 40 procent mladých Izraelců o odchodu uvažuje. Mladí a vzdělaní liberálové přitom Izrael ekonomicky a intelektuálně táhnou. Kdo o emigraci naopak neuvažuje, jsou ortodoxní židovské komunity a potomci orientálních židů.

Důvody pro emigraci jsou podle Macháčka ekonomické. V Izraeli je extrémně drahé bydlení a náklady na život a vzdělaní mladí lidé se mohou uplatnit i jinde. Tato skupina se také cítí diskriminována, protože doplácí na další skupiny obyvatel – na ortodoxní komunity, nebo platí ostrahu osadníků na Západním břehu.

Malá část obyvatel táhne ekonomiku

Blízkovýchodní analytička Irena Kalhousová si myslí, že z emigrace kvalifikovaných lidí plyne do budoucna problém pro izraelskou ekonomiku. „Může se zdát, že deset tisíc lidí, kteří odejdou, není tak velký počet vzhledem k tomu, že Izrael má kolem osmi milionů obyvatel, ale pro technologický sektor je to podstatné číslo.“


Izraelci si uvědomují problém a to, že je potřeba přicházet s programy, které změní ten strašný nepoměr, že velmi malá skupina táhne izraelskou ekonomiku.Irena Kalhousová

Izrael situaci už začíná řešit například programy, které mají povzbudit co nejvíce lidí, aby šli studovat technické obory, které třeba tradičně nestudovali a cílí na ortodoxní Židy nebo na arabské obyvatelstvo.

Určitě ale nehrozí, že by izraelští Arabové demograficky dohnali anebo převýšili židovské obyvatelstvo. „Co se týče Arabů žijících v Izraeli, tak jejich porodnost výrazně klesá už od 90. let. Teď je to asi 3,3 dítěte na ženu a v případě izraelské společnosti je to 2,9 nebo 3 děti na rodinu,“ říká Kalhousová.

Jak na odchod mladých lidí reagují izraelští politici? „Izraelci si uvědomují problém a to, že je potřeba přicházet s programy, které změní ten strašný nepoměr, že velmi malá skupina táhne izraelskou ekonomiku, táhne izraelskou společnost, platí většinu daní, zatímco velká část – ať už se jedná o ultraortodoxní Židy nebo například o arabský sektor – v tomto procesu není zdaleka tak zastoupena, jak by měla být,“ odpovídá Irena Kalhousová.

autoři: kko , jpr
Spustit audio