Mluvčí ERÚ: Co říká Jurečka, je lež jako věž. Vláda koncepci schválila a my ji zastavili

1. březen 2016

Nová tarifní struktura Energetického regulačního úřadu (ERÚ), která nově vázala velkou část platby za elektřinu na velikost jističe a ne na spotřebu, v současné podobě neprojde. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková s okamžitou platností ukončila činnost expertního týmu, který změny tarifu připravoval.

Situaci kolem tarifů se věnovala i koalice. K čemu došla, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL:

„Novela energetického zákona, která v loňském roce prošla legislativním procesem, nezadávala žádnou příčinu k tomu, aby ERÚ mohl postupovat tak, jak to ze začátku vypadalo – zdražovat platbu za elektřinu i těm odběratelům, kteří se snaží šetřit elektřinou a kteří se chtějí zabývat instalaci vlastních zdrojů,“ řekl v rozhovoru Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Podle Jurečky vládní koalice nemůže udělat žádný přímý zásah do toho, co má v plánu ERÚ – může celý proces sledovat a upozorňovat na to, že některé kroky ERÚ nemají oporu v zákoně. Podle Jurečky nemusí ERÚ dělat nové tarify a zdražovat elektřinu pro ty, kteří se chtějí chovat hospodárně.

Koaliční rada nepodporuje návrh nových tarifů u elektřiny ERÚ

„Já bych rád reagoval na pana ministra Jurečku, protože to, co řekl, je lež jako věž. Pan ministr Jurečka stejně jako ostatní členové vlády hlasoval pro státní energetickou koncepci, kterou vláda schválila vloni v dubnu a která nás zavazuje, abychom rozpočetli náklady podle toho, jaké kdo náklady vyvolává. Plnili jsme jen státní energetickou koncepci,“ říká vedoucí oddělení komunikace ERÚ Jiří Chvojka.

Chvojka uvádí, že právě kvůli tomu, že ERÚ zjistil, že by mohla koncepce být nevýhodná pro řadu domácností, tak proces zastavili a dle jeho tvrzení upozornili vládu na to, že schválila špatně státní energetickou koncepci.

„Za posledních 5 let přibylo 30 000 nových výroben, které vyrábějí elektřinu a změnil se způsob spotřeby domácností,“ říká Chvojka a pokračuje: „Připravili jsme na základě úkolu vlády a ve spolupráci s ministerstvem průmyslu matematický model, ve kterém se počítalo, kolik kdo skutečně vyvolává nákladů v síti svým chováním. A protože jsme viděli, že by to mohlo mít dopad na domácnosti, tak jsme vyvolali největší konzultační proces v historii.“

Dle Chvojky je cílem změnit tarify tak, aby žádná skupina spotřebitelů nebyla poškozená a chtějí najít toto řešení i na úkor toho, že nesplní termín, který jim byl uložen vládou.

Konzultační proces

Do června letošního roku bude ERÚ objíždět všechny kraje České republiky. „Ve zhruba 30 nebo 40 městech ČR se setkáme se spotřebiteli a budeme chtít znát jejich názor. A poté teprve ukončíme konzultační proces, a řeknem, jesltli je možné ty tarify upravit tak, aby skutečně zahrádkáři, matky samoživitelky, důchodci a podobně nebyli poškozeni a nebo jestli je třeba ten projekt odložit o rok nebo dva.“

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.