Možná až milion Britů, kteří žijí ve Španělsku, přemýšlí, co by přinesl brexit

31. květen 2016

Podle oficiálních statistik žije přibližně 400 tisíc britských občanů ve Španělsku. A neoficiálně jich tam je možná až celý milion. Jaký dopad by na ně - a také španělské podnikatele - měl případný odchod Velké Británie z Unie?

Každou středu ve 12 hodin se od dubna na vlnách rozhlasové stanice Talk Radio Europe ozývá znělka, která burcuje možná 400, ale možná i 800 tisíc Britů žijících na jižním pobřeží Španělska k poslechu zásadních diskusí.


60% Britů žijících na pobřeží Španělska neumí dobře španělsky, a proto nechodí do podniků, kde zase Španělé nemluví anglicky. Třetina Britů na španělské riviéře má s místním obyvatelstvem žádný, nebo jen minimální kontakt.

Až 70% Britů žijících ve Španělsku si přeje, aby Británie zůstala v Unii. Přibližně třetina je pro opuštění osmadvacítky a jen malá část britské komunity je nerozhodnutá.

Co vlastně čeká Brity žijící ve Španělsku v případě, že jejich vlast vystoupí z Unie. Stephena Ritsona, moderátora, to samozřejmě zajímá, ale ani on to neví:

„To nikdo neví. Je to velká nejistota, a proto i já zůstávám stranou, protože stále musím opakovat, že ještě nikdo nemá zkušenost s tím, že by někdo opustil Evropskou unii. Jaký by byl dopad případného brexitu na občany Velké Británie žijící v cizině, je proto velkou neznámou.“

„Proč by měla Evropská unie dávat britským občanům v Evropě lepší podmínky, než jaké mají unijní občané. Možná budou stejné, možná horší. Ale nechápu, jak může někdo argumentovat, že pro nás ty podmínky budou lepší.

Z mého čistě sobeckého hlediska, jako cizince na stálo žijícího mimo Británii říkám, že zůstat v Unii musí znamenat, že to lepší nebo alespoň stejné jako dnes. Určitě potom ale nebude hůř.“

Důchodci


Z přibližně 800 tisíc Britů, kteří bydlí na španělském pobřeží, jsou asi 3/4 důchodci. Britští penzisté hledají ve Španělsku levnější služby a péči už od 60. let. Paní Shirley žije ve městě Fuengirola. Tam ji také oslovila televize BBC.

„My všichni důchodci, co jsme tady, můžeme využívat španělské zdravotnictví, stejně jako Španělé mohou využívat u nás to naše. Tuhle výhodu bychom ztratili. Máme stejné výhody, jako cizinci-důchodci v Británii. Máme zadarmo městskou dopravu, platíme zdejší ceny za ošetření a také máme národ na sociální služby. O to všechno bychom přišli," říká paní Shirley.

Také pro Španělsko by znamenalo britské vystoupení z Unie šok. Hlavně ekonomický. Řekl televizi BBC bývalý ekonom a dnes také důchodce žijící ve Španělsku Sandy Buchanan. O výdělky by přišli hlavně restaurace, lékaři a další pracovníci ve službách.

autor: pan
Spustit audio