Nadační fond Šťastné Česko se chystá měřit náš index štěstí

9. květen 2017

Jaké je české hrubé národní štěstí? Nejen tuto otázku si klade 2. ročník konference na podporu hrubého národního štěstí (HNŠ), která se koná v Praze. Její účastníci chtějí diskutovat o vztahu štěstí a ekonomie, životních hodnotách a současném vnímání blahobytu.

Akci organizuje nadační fond Šťastné Česko, pro který je hrubé národní štěstí alternativou k hrubému domácímu produktu.

„Velkou inspirací je pro nás království Bhútán, které leží v srdci Asie,“ uvedl v Dnešním Plusu ředitel zmíněného nadačního fondu Jindřich Ertner. „Je to velmi chudé království. Jeho král kdysi na otázku po výši HDP odpověděl, že by raději měřil hrubé národní štěstí.“


Den na podporu hrubého domácího štěstí je celodenní akce na podporu myšlenky hrubého domácího štěstí. DEN PRO ŠTĚSTÍ se uskuteční dne 9. května 2017 v kinosále Lucerny v Praze.

Jedním z řečníků konference je i Jan Hartl ze společnosti STEM. „Společně se chystáme na vůbec první měření indexu štěstí,“ vysvětlil Ertner význam tohoto počinu.

Podle něj se štěstí přímo měřit nedá, ale měří se parametry, které vedou ke šťastnému životu a mají možnost vyjádřit kvalitu života lidí. „Je to například to, v jakém žijete prostředí, jaký dýcháte vzduch, jaké máte vztahy, jak se cítíte, ale třeba i to, jakou máme vládu a jak jsme s ní spokojeni.“

Metoda určení indexu štěstí je složitá a vychází z výsledků měření řady parametrů ze čtyř dimenzí, v devíti kategoriích a s řadou podkategorií.

„Chceme společně se společností STEM nastavit poprvé český index štěstí. Někteří si z toho dělají legraci, ale je to vážně míněný počin se sociologickým podtextem,“ popsal důvod, proč je důležité znát své HNŠ Jindřich Ertner.

autoři: oci , bid
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.