Nahé ženy do Akademie věd nepatří, shrnuje výhrady k výstavě aktů socioložka

23. prosinec 2015

Dnes by v Knihovně Akademie věd skončila výstava ženských portrétů a aktů fotografa Karla Richtera, pořízených historickou technikou koloidového „mokrého“ procesu, která z tohoto důvodu byla součástí Týdne vědy a techniky.

Proti výstavě ale vystoupily Genderová expertní komora České republiky a Kongres žen, podle nichž byla sexistická, protože na obrázcích kromě technických záležitostí byly také akty. Vedení knihovny se tedy rozhodlo výstavu po čtyřech dnech zrušit.

„Ta výstava vůbec nepatřila do Týdně vědy a techniky,“ uvedla Michaela Trtíková-Vojtková ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Zástupci žen protestovali především proto, že není podle nich vhodné dávat prostor mužům, aby zároveň přednášeli o vědě, a pak ukazovaly ženy, které jsou v určitých pozicích, nahé, dodala.

„Výstavy aktů patří do muzeí a galerií, a do jiného kontextu než do našeho věděckého,“ tvrdí socioložka.

Ta ani neví, proč kurátoři výstavy vybrali zrovna koloidový proces, proč vybrali tohoto fotografa a proč nechali fotit nahé ženy v knihovně.

Podle ní je největší problém, že Knihovna Akademie věd nemá žádného kurátora nebo kurátorku. „Kdyby tomu někdo dával koncept, nemuselo by docházet k těmto situacím.“

„Připadala jsem si, že vstupuji do nějakého dark roomu určeného pro muže, a ne do místnosti v Akademii Věd,“ popsala své dojmy z výstavy Michaela Trtíková-Vojtková.

Aktivista: Mně osobně fotky sexistické také přišly

„To, jestli je něco sexistické, je do velké míry věcí subjektivního pohledu," připomněl Josef Petr z Ligy otevřených mužů.

Ten ačkoli na vlastní oči výstavu neviděl, s fotkami seznámen je. „Mně osobně sexistické fotografie přišly, zvlášť v kontextu, o kterém mluvila paní socioložka.“

„Přijde mi v pořádku, že se někdo ozve, když se mu to nelíbí, a je naprosto v pořádku, že instituce adekvátně reaguje a výstavu uzavře,“ chválí aktivista.

Petr citoval ze statistických průzkumů, které sdružení samo provedlo mezi muži nejen na téma rovných příležitostí, protože zatím se prý mužů v Česku na jejich názory a postoje k rovným příležitostem nikdo neptal.

„Přes 90 % mužů rovné příležitosti podporuje, jsou pro ně důležitou hodnotou,“ podpořil témata ženského genderového boje aktivista za mužské příležitosti Josef Petr.

autoři: Ivana Navrátilová , oci
Spustit audio