Navýšení platů lékařů je nezbytné, problémů je ale zásadně víc, shodují se Heger a Bělobrádek

3. květen 2016

Platy ve zdravotnictví by měly od ledna vzrůst o 10 procent. Shodli se na tom lídři vládní koalice se zdravotnickými odbory, lékařskou komorou a zástupci krajů. Stát podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí na navýšení platů přispět tím, že se budou valorizovat platby za státní pojištěnce.

„Určitě je navýšení platů nezbytné, teď se bavíme o tom, o kolik a v jakém časovém horizontu. Směřujeme k tomu, že by to mělo být těch 10 %, a pak se budeme bavit dál,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).


Otázka, která tady zůstává, je, že se jedná o plošné navýšení a to, k čemu není odvaha a bude problém do budoucnosti, že se přidá všem stejně. Myslím si, že je potřeba také odlišit kvalitu. Pavel Bělobrádek.

„TOP 09 podporuje přidání platů lékařům i všem zdravotníkům. To zmíněné memorandum jsem podepsal já, ale už se neříká tak často, že jsme v letech těžké hospodářské krize zvedli platy lékařů o 20 %, což bylo mimořádně náročné,“ říká bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a dodává, že nyní je období konjunktury a je potřeba platy zvýšit.

Jak dále uvádí, tak „to vypadá, že Lékařská komora udělala akci, která je velmi pečlivě naplánovaná a svým způsobem nátlaková.“ S tím souhlasí i Bělobrádek. Oba však mají za to, že protesty jsou na místě.

Situace je složitá a vypjatá

Jiří Šedo si za sdružení Mladí lékaři v Interview Plus stěžoval na situaci nastupujících lékařů, kteří často narážejí na nedostatek personálu, problémy s přesčasy a nedostatečnou podporu.

„Tam to souvisí se vzděláváním a to jsou věci, které jsou systémové a je potřeba je řešit taky. Jsem si vědom, že v platech není problém jediný. Nicméně je potřeba platy navýšit a i navýšení plateb za státní pojištěnce je v pořádku,“ říká k tomu Bělobrádek.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD částku na zvýšení platů chce pokrýt hlavně zvýšením plateb za státní pojištěnce. Tento postup se nelíbí šéfovi hnutí ANO Andreji Babiši. Ten tvrdí, že nemocnice neumí dobře hospodařit a ministerstvo zdravotnictví v této oblasti pokulhává.

„Já myslím, že pan kolega Babiš to jaksi matlá všechno dohromady. Dává za příklad nesrovnatelné věci. Jsou nemocnice, které hospodaří podstatně lépe než druhé, ale také mají podstatně jiné podmínky,“ říká k tomu Bělobrádek.

Poslechněte si celý rozhovor s oběma hosty v záznamu vysílání Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , bar
Spustit audio