Ne izolaci a opomíjení. Diplomacie musí hledat pravdu, říká o pomoci Kurdům poslanec

22. prosinec 2015

Kurdská parlamentní delegace je na dvoudenní návštěvě v Praze. Přijme ji biskup Václav Malý a ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta a republiky Hynek Kmoníček. V Poslanecké sněmovně se pak Kurdové setkají s poslanci Československé sociální demokracie.

„Kurdští bojovníci jsou dnes jedni z nejefektivnějších bojovníků v pozemní operaci proti tzv. Islámskému státu,“ uvedl v Dnešním Plusu člen zahraničního výboru a poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Rozsáhlou humanitární i ekonomickou pomoc Kurdům poskytuje celá Evropa. Mezi nejaktivnější podporovatele patří Německo, Francie, Spojené státy a nově i Česká republika a Slovensko.

Situace Kurdů v regionu je velmi složitá, potvrdil politik. „Snaha Kurdů o získání větší autonomie v rámci jednotlivých států, tedy Turecka, Sýrie a Iráku, je velmi významná. Musíme k tomu ale přistupovat obezřetně, protože situace není všude stejná.“

„To je právě ten složitý problém. Kurdská strana PKK je v Turecku označena za teroristickou organizaci, která svůj boj vede prostředky, které jsou někdy mimo zákon. Proto je třeba především hledat diplomatická řešení,“ upozornil Foldyna.

Česká pomoc zatím směřuje hlavně ke Kurdům v Iráku. „My v této chvíli podporujeme především ty, kteří jsou v přímém boji v pozemních operacích proti islámskému terorismu, takže nelze říci, že bychom podporovali akce Kurdů, které lze označit za teroristické.“

Podle poslance je nutné, aby se na úrovni OSN a Evropy začalo jednání o tom, jak diplomaticky dojít k tomu, aby Kurdové dostali větší autonomii v rámci těchto zemí.

O to usiluje i současná česká reprezentace, potvrdil poslanec odkazem na nedávnou návštěvu ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka v Kurdistánu. „Nemůže to být izolace a opomíjení Kurdů, ale diplomacie musí hledat argumenty a pravdu, a to myslím, že ministr zahraničních věcí Zaorálek udělal,“ tvrdí poslanec.

„Pomoc České republiky Pešmergům je velmi významná a dá se také politicky převést do toho, že česká politická diplomacie usiluje o to, aby se s Kurdy v rámci mezinárodních politických vztahů v tomto duchu jednalo."

Česká republika zatím poskytla kurdským bojovníkům pomoc ve výši 42 milionů korun.

„Právě teď potřebují zimní oblečení, zimní boty nebo elektrocentrály. V tuto chvíli bychom měli tedy hledat rezervy u české armády a civilní obrany, abychom jim mohli pomoc poskytnout,“ shrnul Jaroslav Foldyna.

autoři: Ivana Navrátilová , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.