Nedovedu si představit, že bychom obhájili sbližování s SPD, říká komunista Dolejš

12. duben 2018

Prezident Zeman přijme ve čtvrtek odpoledne v Lánech předsedu SPD Tomia Okamuru. Jeho strana by se podle prezidenta měla podílet na podpoře menšinové vlády hnutí ANO. V úterý to sdělil premiérovi v demisi Andreji Babišovi, když mu doporučil dál jednat o vládě právě s SPD a KSČM.

Komunisté jednali s prezidentem ve středu. Podle předsedy strany Vojtěcha Filipa jim potvrdil, že plánuje jmenovat Babiše premiérem i podruhé. Zástupci KSČM naopak prezidentovi potvrdili, že jsou připraveni jednat o toleranci vlády kromě ANO i s hnutím Svoboda a přímá demokracie. Do vlády ale nevstoupí.

Podle poslance a místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše má smysl si s SPD vyměnit informace. „V žádném případě ale nemůže vzniknout ideová aliance s tímto subjektem, který lze řadit ke krajní pravici. Andrej Babiš teď může vyjednávat jakousi nouzovou variantu. Pro nás byla koalice ANO a ČSSD skousnutelná bez větších problémů,” říká poslanec, podle kterého je varianta s SPD pro komunisty problematická.

„SPD je poměrně právem vnímaná jako subjekt, který má xenofobní zaměření, sklouzává do celé řady excesů, které ji řadí spíše na okraj politické scény. Nedovedu si představit, že bychom před levicovým voličem sbližování s takovým subjektem obhájili,” podotýká Dolejš.


Nedovedu si představit, že bychom před levicovým voličem sbližování s SPD obhájili.Jiří Dolejš

„Vnímám to jako šanci pro ně předvést určitý akt státotvornosti, to nepochybně možné je. Programová báze mezi námi ale určitě není,” dodává.

Problém s SPD

Dolejš si podle svých slov umí představit, že by spolupráce ANO, SPD a KSČM mohla fungovat tak, že by poslanci Okamurova hnutí například opustili sál a snížili kvórum. „Nedovedu si představit, že by měli své ministry, že by figurovali jako strana, která vykonává vládnutí v této zemi. To by byl velký problém,” myslí si.

Vysvětlil prezident Zeman KSČM, proč ze všech variant podporuje právě tu s SPD? „Tato nouzová varianta za současné situace zbyla. Pokud by se měly otevřít jiné varianty, musely by k sobě znovu najít cestu ANO a ČSSD, anebo by Andrej Babiš musel zvažovat, že přece jenom nebude premiérem. To jsou věci, které teď nejsou na stole a nevypadají ani příliš reálně,” odpovídá Dolejš.

Možné je všechno


Předčasné volby nechce nikdo z parlamentních stran, ale především to nechtějí voliči.Jan Volný

Jak dál postupovat ve vyjednávání a jestli se řídit doporučením prezidenta Zemana, to chce ve čtvrtek premiér v demisi Andrej Babiš probrat s výborem a předsednictvem hnutí ANO. Proti spolupráci s SPD se už vyslovilo několik ministrů a také eurokomisařka Věra Jourová. Jasno nemá ani poslanecký klub. Někteří poslanci jsou proti spolupráci s SPD, jiní pro a velká část z nich nemá jednoznačný postoj.

Podle Jana Volného, poslance a místopředsedy poslaneckého klubu hnutí ANO, by byla ideální variantou vláda ANO a ČSSD za podpory KSČM. Po neúspěšném vyjednávání je ale tato možnost podle něj pryč.

„Možné je všechno, je otázka, jak to dopadne. Já osobně mám pocit, že sociální demokracie sama nemá jasno, že to samo její vedení nechce. Obnovení jednání je jedna z variant, jsem v tomto hodně skeptický, ale budeme to oslovovat, stejně jako jsme to oslovovali na klubu,” říká.

Rozdané karty

Ve hře je také možnost, kterou navrhuje prezident Miloš Zeman, tedy podpora menšinové vlády hnutí ANO od KSČM a SPD, koalice s hnutím Tomia Okamury ale podle Volného ve hře není. „Deklarujeme celou dobu, že nechceme ve vládě SPD, ani oni na tom zásadně netrvají. Chtějí, abychom podpořili jejich programové body, tedy s modifikací všeobecného referenda, protože referendum o EU a NATO jsou pro nás nepřijatelná. Nějaký kompromis se tam určitě dá najít,” myslí si Volný.

Jan Volný, ANO

I pouhá podpora SPD je pro některé poslance a členy hnutí ANO problematická. „Je to ta úplně poslední varianta. Teď nám zbyla ta jediná. Muselo by proběhnout rychlé a konstruktivní jednání s ČSSD, v čemž jsem skeptický. Předčasné volby nechce nikdo z parlamentních stran, ale především to nechtějí voliči. Rozdali nám karty a čekají, že uděláme nějaký krok,” uvádí poslanec.

autor: všt
Spustit audio