Nedvěd nepřijde. A český fotbal i po Peltovi zůstává v devadesátkách, říká Šídlo

7. červen 2017

Miroslav Pelta se vzdal funkce předsedy české Fotbalové asociace. Rezignaci zaslal po svém advokátovi Bronislavu Šerákovi z vazby, kde je kvůli obvinění z podvodů s dotacemi pro sport. Do mimořádné valné hromady povedou asociaci současní místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. „Byl jsem překvapen, když jsem si uvědomil, že ještě byl předsedou českého fotbalu,“ říká Jindřich Šídlo, šefreportér serveru Seznam Zprávy.

Připomíná, že Pelta není prvním předsedou Fotbalové asociace (FAČR), který by byl během funkce ve vazbě – stalo se to už před 16 lety Františku Chvalovskému. Peltova éra tedy končí, ale je otázkou, jestli pro FAČR byla opravdu tak neveselá:


Sázka na to, že najednou přijde nějaký slavný český fotbalista, typově Pavel Nedvěd, i když těžko říct, proč by to dělal, a fotbal se změní, je podle mého názoru trochu iluzorní. Mám dojem, že jak se společnost celkově mění, tak český fotbal zůstává pořád někde v 90. letech. To je jeden skandál za druhým, bez ohledu na to, jestli kvalita fotbalu je dobrá nebo horší.Jindřich Šídlo

„Miroslav Pelta byl předsedou skoro šest let prostě proto, že byl ve své práci úspěšný. Úspěch se poměřoval jediným způsobem – dokázal velmi šikovně získávat pro fotbal peníze, a to jak ty veřejné, což mu nakonec učinilo současné problémy, jakkoliv musíme respektovat presumpci neviny, protože zatím byl pouze obviněn, tak ty soukromé, protože český fotbal je i díky Peltovi solidně finančně zajištěn.“

Fotbalová asociace si teprve musí zvolit nové vedení. Podle Šídla by to chtělo člověka s velkou autoritou, nejlépe úspěšného fotbalistu nebo trenéra, ale otázka je, jestli se najde někdo, kdo by do toho chtěl jít.

Miroslav Pelta vydržel tak dlouho ve funkci i přes to, že o jeho práci mnozí otevřeně pochybovali. Jindřich Šídlo se domnívá, že tomu tak bylo proto, že dokázal pro fotbal sehnat velké množství peněz, což mu ve fotbalovém hnutí dělalo spojence.

autoři: všt , jpr
Spustit audio