„Nejdřív se vymyslí B, pak se řeší A. Praha zaspala a je to vina magistrátu,“ říká k modrým zónám starosta Prahy 6

24. srpen 2016

Z většiny ulic Prahy 5 a 6 zmizela volná parkovací místa. Od středy 24. srpna tu jsou zavedeny zóny placeného stání. Za roční oprávnění lidé s trvalým pobytem zaplatí za jedno místo 1200 korun.


Modré zóny komplikují denní pohyb po Praze především řidičům, kteří v páté nebo šesté městské části pracují, ale nejsou jejími rezidenty. Ostatní řidiči si mohou přes mobilní aplikaci parkovné koupit v modré zóně během dne pouze na tři hodiny. Vedle modrých pruhů vznikly i pruhy fialové, na kterých mohou řidiči parkovat pouze 24 hodin a oranžové pro placené stání nejdéle na tři hodiny – ty si musí platit i rezidenti s registrací. Poslouchejte od 12:34 pořad Radioforum na toto téma.


Rozhodnutí bylo předčasné, protože nebylo řešeno to následné, kde mají řidiči ze Středočeského kraje parkovat. Kdybych se zeptal pana starosty Prahy 6: Co bude dělat, až mu zpoplatníme pražské řidiče z Prahy 6, kteří budou jezdit na území Středočeského kraje do našich lokalit například na rekreaci a nebudou mít, kde zaparkovat?Miloš Petera


Já si občas připadám trochu jako v Kocourkově, kde když stavěli radnici, tak napřed postavili střechu, potom ji museli držet nad hlavou, potom postavili zdi, a když zjistili, že nemají okna, tak tam nosili v pytlích světlo. Bohužel v této zemi se věci dělají podobně.Ondřej Kolář

„Hájíme hlavně zájmy Středočechů. Zavedení modrých zón je předčasné, protože neřeší parkování jak v Praze, tak na území Středočeského kraje pro řidiče, kteří dojíždí,“ staví se proti dopravním změnám, které v obou městských částech zavedl Magistrát hlavního města, hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Největší problém: Chybí odstavná parkoviště

„Zóny se týkají nejen mimopražských řidičů, ale i řidičů z jiných městských částí,“ uvádí pro Český rozhlas Plus starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Odmítá předčasná opatření a argumentuje zahlcením parkovacích ploch okrajové šestky a nutností městské části odlehčit. Chybějící odstavná parkoviště pro nerezidenty považuje za chybu pražského magistrátu. Zdůrazňuje, že zřizovatelem modrých pruhů není městská část Prahy 6, ale právě Hlavní město Praha a v rozhovoru vybízí Peteru, aby si výtky řešil ve stranické rovině s náměstkem primátorky Petrem Dolínkem (ČSSD).

Jak dále uvádí Středočeský hejtman, připustí stavbu odstavných parkovišť v okolí Prahy. Do vyřešení situace s parkovacími místy pro středočeské požaduje po vedení měst pozastavení dalšího zavádění modrých zón. „Nebudeme chtít, aby se do těchto parkovacích zón zapojovali další městské části. Co se týká Prahy 5 a Prahy 6, tak budu chtít mluvit s kolegou Dolínkem, aby byly pokuty zmírněny,“ uvádí.

Poslechněte si celou diskuzi obou hostů.

autor: bum
Spustit audio