Nelegální přistěhovalci jako téma prezidentských voleb v USA. Pomůže zeď na hranicích, nebo udělení občanství?

24. říjen 2016

Bez dokladů a mimo zákon žijí ve Spojených státech miliony nelegálních přistěhovalců. Jak jejich situaci vyřešit? Postavit zeď na hranicích, nebo jim nabídnout cestu k občanství? I to je jedno z hlavních témat nadcházejících prezidentských voleb. V první reportáži našeho předvolebního seriálu se vypravíme do západoamerické Nevady. Čtvrtina tamních obyvatel je hispánského původu a přistěhovalectví je tudíž horkým předvolebním tématem.

Nevadské Las Vegas je pro mnohé symbolem hazardu, ale i zosobněním amerického snu. Stejně jako v dobách divokého západu, i dnes do pouštního města s blikajícími neony, permanentně otevřenými kasiny, luxusními hotely i méně opulentními podniky, míří mnozí z těch, kdo přišli do Spojených států za lepším životem – s platnými dokumenty, ale často i bez nich.

Trhliny v americkém snu


Americký imigrační systém je krutý a nelogický. Neslouží ani pravici, ani levici. Je to změť zákonů, které se navršily za víc než sto let, a často jsou až nelidské ve svých dopadech. Stížnosti na to, že je systém pochroumaný, jsou naprosto oprávněné. Nebere ohled na ekonomické ani sociální potřeby státu. Pro zemi, která se pyšní vládou zákona, to rozhodně není dobré. prof. Michael Kagan z Nevadské univerzity

Kathia Sotelo-Calderonová přišla do Ameriky se svojí maminkou jako sedmiletá. Z jižního Mexica je vyhnala chudoba, kriminalita, násilí a minimální perspektiva lepší budoucnosti. Její americký sen ale dostal po několika letech vážné trhliny.

„Ve škole se mi dařilo, měla jsem skvělé výsledky, byla jsem plná optimismu a nadšení pro další vzdělání a pro budoucnost. V posledním ročníku střední školy jsem ale zjistila, že i kdyby mě díky výsledkům hned přijali na kteroukoli univerzitu či vysokou školu, nejsem americká občanka a nemám nárok na žádné ze stipendií. Bez finanční pomoci jsem si další vzdělání nemohla dovolit,“ říká dvacetiletá Kathia, která patří ke generaci přezdívané ve Spojených státech „Dreamers“ – Snílci, podle zákona, který jim umožňuje v zemi zůstat.

Řešení? Reforma

Miliony dětí, které přivedli přes hranici nelegálně jejich rodiče, vyrůstají často bez ponětí, že nemají patřičné doklady. Mnozí, tak jako Kathia, mají trvalý pobyt, ze svých příjmů platí daně, cesta k občanství je ale zavřená – přestože jiný domov než Spojené státy neznají. Kathia, která na své cestě za americkým musela překonat i onemocnění rakovinou, si nakonec na studium vydělala ve třech zaměstnáních a s pomocí celé rodiny. Současnou imigrační politiku považuje budoucí politoložka za neudržitelnou.

Podle profesora Michaela Kagana z Nevadské univerzity i dalších expertů je jediným řešením situace 11 miliónů nelegálních přistěhovalců reforma. Šance na její prosazení ale vidí profesor práva bledě, ať už volby dopadnou jakkoli. Zatímco republikánský kandidát Donald Trump chce nelegální přistěhovalce deportovat a na hranici s Mexikem vybudovat neprodyšnou zeď, demokratka Hillary Clintonová chce pokračovat v politice současného prezidenta a postupně vyvést milióny přistěhovalců z šedé zóny.

autoři: lek , jpr
Spustit audio