Neslyšící můžou komunikovat pomocí aplikace pro simultánní překlad. Pomáhají jim i zrakově postižení

4. říjen 2017

Komunikovat se sluchově hendikepovanými lidmi může být bez znalosti znakové řeči problém. Neslyšící, kteří se s hluchotou narodili, totiž vůbec nevědí, jak daný jazyk zní a mohou mít tedy mnohdy problém s odezíráním. Právě tady neslyšícím výrazně pomáhá nová aplikace E Scribe droid, jejíž jedinou podmínkou pro využití je připojení k internetu.

Aplikace je zcela zdarma, stačí ji tedy jen stáhnout do mobilu nebo tabletu a zaregistrovat se. Při použití je pak možnost se podle situace rozhodnout, zda chceme použít přepisovatele nebo automatický přepis.


Pro přepisovatele samotné platí pracovní kodex – informace se nevynášejí a text se neukládá, ale rovnou maže.

Zástupci České unie neslyšících se inspirovali řešeními pro pomoc lidem se zrakovým postižením. Jejich požadavek zaujal inženýra Zdeňka Bumbálka z ČVUT, a tak se o vznik aplikace postarali studenti. Příspěvek od ministerstva práce a sociálních věcí přitom podle Martina Nováka, ředitele České unie neslyšících, nebylo vůbec snadné získat. „Dali jsme žádost na ministerstvo a ačkoli se jednalo o službu, která vlastně v té době neexistovala, ministerstvo se k tomu vůbec nehlásilo. Trvalo to až tři roky, než poprvé poskytlo nějakou dotaci,“ říká Novák.

Aplikaci si zatím stáhlo asi čtyři sta lidí. Přepisovatelů je v tuto chvíli přibližně třicet a jedním z nich je Tomáš Portych, který v Unii pracuje jako operátor. Specifikum této práce vidí hlavně v tom, že přepisovatelé nemají kontakt s druhou stranou. Někdy se proto dostanou do situace, kdy vůbec neznají kontext.

Jana Lapčáková, vedoucí centra zprostředkování simultánního překladu upozorňuje na fakt, že mezi přepisovateli jsou i zrakově hendikepovaní lidé a spolupráce s nimi je dle jejích slov úžasná.

autor: iše
Spustit audio