Nezapomenutelný Igor Hnízdo, Radúz i Romeo. Zemřel herec Jan Tříska

25. září 2017

Zemřel Jan Tříska, jeden z nejoblíbenějších českých herců. Bylo mu osmdesát let. V sedmdesátých letech emigroval do Spojených států. Prosadil se i v tamním filmovém světě. Tříska se v sobotu vážně zranil při pádu z Karlova mostu v Praze, měl začít natáčet svůj další film.

Nezapomenutelný Romeo v legendární inscenaci Národního divadla. Právě tahle role udělala z Jana Třísky hvězdu. Později využil i další herecké příležitosti v městských divadlech pražských a také v Divadle za branou, které spoluzakládal s režisérem Otomarem Krejčou.

Jeho talent neunikl ani filmařům. S Magdou Vášáryovou si zahrál třeba v poetickém filmu Radúz a Mahulena. Původně chtěl být Jan Tříska tanečníkem, nakonec ale vystudoval divadelní fakultu AMU a u herectví zůstal. Často o své práci přemýšlel.


Když prcháte s dvěma malými dětmi, tak sebou neberete nic zbytečného. Když předstíráte, že jedete na čtrnáctidenní dovolenou na Kypr, tak nemůžete mít sebou babičku, dědečka, tatínka a maminku na fotkách, protože okamžitě vypadáte podezřele.Jan Tříska

„Ne mnoho herců s tím bude souhlasit, ale já si myslím, že býti šoférem sanitky nebo autobusu, nebo, když už se chcete hodně vytahovat, býti kapitánem letadla, má s herectvím mnoho společného. Herectví je služba veřejnosti,“ řekl například.

V Československu byl hodně populární, ale jeho občanské postoje a blízké přátelství s Václavem Havlem se nezamlouvaly komunistickému režimu. V roce 1977 proto herec s manželkou Karlou a dvěma dcerami odešel do emigrace. A to doslova s pár kufry v ruce.

Filmy a seriály, kde se objevil, se nesměly vysílat. Třeba úspěšná televizní řada F. L. Věk na motivy románu Aloise Jiráska skončila v trezoru. Janu Třískovi se povedlo prosadit ve filmu i divadle ve Spojených státech. Natočil tam mimo jiné filmy Nevěrně tvá, Semtex blues a další.

Po sametové revoluci slavil obrovský úspěch jako učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola. „I malé děti mě žádají o podpis třeba do čítanky, ale upozorňují mě: Prosím Vás, nesmíte se mi podepsat jako Jan Tříska, musíte se mi podepsat jako Igor Hnízdo. To mi značně lichotí,“ řekl k tomu.

Jan Tříska byl nejen skvělý herec, ale měl příkladný životní styl – nepil alkohol, nekouřil a rád běhal. Po roce 1989 se vrátil do povědomí českých diváků nejen ve filmu Obecná škola Jana Svěráka. Možná trochu symbolicky byl jeho poslední rolí dědeček ve filmu Po strništi bos téhož režiséra.

autor: era
Spustit audio