Nezemřel, žije v paralelním vesmíru, věří fanoušci i 40 let po smrti Elvise Presleyho

16. srpen 2017

Právě před čtyřiceti lety ohromila svět šokující zpráva. Král rock’n'rollu, Elvis Presley, je mrtvý. V pouhých 42 letech, těsně před začátkem velkého turné po Spojených státech, zemřel na předávkování léky nebo na infarkt. Informace o skonu hudební ikony se různí. Možná i proto mnozí lidé věří, že stále žije.

Zpráva o smrti Elvise byla takovým šokem, protože Presley naprosto změnil populární hudbu. Především se u zpěvu začal hýbat, jeho kroucení pánví bylo legendární. Díky jinému frázování dostaly písničky, zvláště balady, úplně jiný nádech.

Když svým krásným hlasem začal zpívat Love me tender nebo My Way, byly naměkko nejen ženy, ale i muži. Jak řekl John Lennon: „Bez Elvise Presleyho by nebylo Beatles.” Na pohřeb legendárního zpěváka tehdy přišlo přes 70 tisíc lidí a přinesli 3 166 květin.

Fingovaná smrt


Je to určitě Elvis Presley, není to žádný podvod, ale stoprocentní pravda. Žije ve Spojených státech, po nějaké době vždy mění své bydliště. Donald Hinton

Oficiálním důvodem smrti bylo srdeční selhání. Ze vzpomínek jeho blízkých je ale jasné, že velkou roli sehrály léky.

Elvis Presley bral obrovské množství prášků na bolest a spaní, k tomu pil alkohol, špatně se stravoval. Jeho tělo zřejmě nevydrželo divoký životní styl a zemřel na záchodě na zástavu srdce.

Pak už se informace rozcházejí. Jak to bylo s první pomocí? Kolují informace, že zdravotní sestra v nemocnici vykřikla, to přece není Elvis, že dcera mrtvého otce neviděla, že předtím odletěl od domu vrtulník s Elvisem na palubě, takže smrt byla fingovaná.

Ovšem největší argument lidí, co nevěří, že zpěvák tehdy zemřel, je nápis na náhrobku: Elvis Aaron Presley. Elvis se ve svém druhém jméně psal jen s jedním a, nikoli se dvěma. Tak to prý nechal schválně vytesat jeho otec, protože v hrobě není jeho syn.

Rakev navíc prý vážila 48 kilogramů, protože prý v ní byla jen vosková figurína Elvise Presleyho.

Paralelní vesmír

Čas od času se dokonce objevují informace, že Elvise někdo někde viděl. Několikrát ho prý viděli na Havaji, Floridě nebo Bermudách a dokonce byl prý i na lednové oslavě svých 82. narozenin, jako muž s bílým plnovousem.

Téma Elvisovy smrti či života je pořád živé. Britská BBC dokonce řešila, že Elvis Presley může žít v paralelním vesmíru, který prý je jen pár milimetrů od nás samých.

Elvis Presley

Léčím ho

Před 15 lety to vypadalo na vyluštění záhady, protože kansaský psychiatr Donald Hinton prohlásil, že léčí Elvise Presleyho.

Fingoval prý svou smrt, aby mohl být v klidu a žije pod identitou svého zemřelého dvojčete Jessyho. Doktor Hinton vystupoval naprosto přesvědčivě.

„Je to určitě Elvis Presley, není to žádný podvod, ale stoprocentní pravda. Žije ve Spojených státech, po nějaké době vždy mění své bydliště,” tvrdil.

I 40 let po smrti


Kdo se ale letos bude chtít poklonit k jeho hrobu v gracelandské zahradě, musí zaplatit 30 dolarů, dosud to bylo zdarma. Značka Elvis prostě vydělává i 40 let po smrti.

Na Presleyho smrti vydělal obrovské peníze především jeho manažér Tom Parker. Hned v prvních týdnech se prodalo přes 40 miliónů desek legendárního pěvce a 20 miliónů suvenýrů. Jeho dům Graceland v Memphisu je po Bílém domě nejnavštěvovanější stavbou v USA.

„Stále mám pocit, že je tady. Miloval domov, miloval tento dům. Elvis se sem vždycky rád vracel a je přítomný v každé místnosti. Vidím ho sedět u klavíru. Častokrát jsme se brzy ráno shromáždili v kuchyni a zažili spoustu legrace. Někdy dokonce slyším jeho smích,” říká jeho bývalá žena Priscilla.

Kdo se ale letos bude chtít poklonit k jeho hrobu v gracelandské zahradě, musí zaplatit 30 dolarů, dosud to bylo zdarma. Značka Elvis prostě vydělává i 40 let po smrti. Je dobrým byznysem i pro 35 tisíc dvojníků, a dokonce bude v příštím roce poprvé koncertovat v Evropě. Unikátní projekt Elvis - Live on Screen, kde historické nahrávky doprovodí živý orchestr, představí Priscilla Presley v červnu i v Praze.

autor: evk
Spustit audio