Nora Musatová: Ze života ruského malíře v Praze

4. květen 2017

Cesty ruských umělců vedly po Říjnové revoluci do různých částí Evropy a mnohdy i dál. Například Ivan Jakovlevič Bilibin se nejdříve zabýval církevním malířstvím v Alexandrii a teprve poté přesídlil do Paříže. Tam se chtěl dostat i mladý výtvarník Grigorij Alexejevič Musatov (29. 1. 1889, Buzuluk – 8. 11. 1941, Praha).

POSLOUCHEJTE RADIOKNIHU >>

Byl synovcem symbolistického malíře Viktora Borisova-Musatova, známého tvůrce zasněných krásných kněžen v palácových parcích u vodotrysků. Když se Grigorij Musatov dozvěděl o Masarykově pomoci východoslovanským běžencům z řad inteligence, rozhodl se spolu se ženou, že to nejdříve zkusí v Praze, a pak mohou přesídlit do Francie.


V Radioknize čte ze vzpomínek Nory Musatové Aranka Lapešová v režii Petra Dufka. Pro rozhlas v roce 2009 připravila a z ruštiny přeložila brněnská rusistka a překladatelka Danuše Kšicová, která zemřela 31. ledna 2017.

Jejich osud se však utvářel jinak. Šťastnou souhrou náhod se manželé hned v prvním roce svého pobytu v Československu na jedné ze štací divadelní společnosti, kde se uchytili, seznámili se sestrou českého malíře Jana Zrzavého. Stalo se to roku 1921 v Německém – později Havlíčkově – Brodě. Hráli tam tehdy úspěšně Čechovovu frašku Jubileum.

Po představení si publikum obvykle rozebralo herce k přenocování domů. O manželské páry ovšem nikdo moc nestál. Tentokrát měli štěstí. Pozvali je mladí manželé. Muž uměl rusky, protože se jako legionář nedávno vrátil domů z Ruska.

„Když vstoupil do domu manželů Kynychových, nemohl se Grigorij Alexejevič vzpamatovat z údivu. Už dávno neviděl tak odvážné a originální práce, jaké byly rozvěšeny po stěnách. Když se zeptal, kdo je jejich autorem, paní Marie zavolala svého bratra Jana Zrzavého. Tak se seznámil Grigorij Musatov s Janem Zrzavým. Jejich přátelství přerušila až Grigorijova smrt,“ píše ve svých vzpomínkách dcera ruského malíře Nora Musatová.

Členové rodiny Kynychových se od té doby stali pro Grigorije Musatova a jeho ženu velmi blízcí. Do značné míry jim pomohli začít v cizí zemi nový život.

Jan Zrzavý

O tom, jak se Grigorij Musatov dostal do Československa, jak se stal členem Umělecké besedy, jejíchž výstav se hojně zúčastňoval, stejně jako o životě v předválečné a válečné Praze, vypovídají zajímavé vzpomínky pražské malířky Nory Musatové (nar. 1931).

Výtvarnice s fenomenální vizuální pamětí, jež dovede po letech zachytit podobu lidí, s nimiž se setkala v dětství nebo v mládí, má i nepopiratelný literární talent. Ve svých rusky i česky psaných vzpomínkách přibližuje život ruské emigrace v Československu, její sbližování s českým výtvarným prostředím i kolorit dávno uplynulých časů, kdy bylo české území křižovatkou několika kultur, kam přicházela i odkud odcházela řada významných osobností, s nimiž měla možnost se sama setkat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.